Slovenija
20 ogledov

"Ministrstvo v celoti podredila LDS"

Žurnal24 main
SDS: V okviru "projekta Katarina Kresal" podreditev notranjega ministrstva stranki LDS, sistem pa deluje v korist ozkega kroga kapitala. Kresalova očitke zavrača.

"Političnih napadov s strani SDS smo že vajeni,“ nam je na očitke opozicijske stranke povedala ministrica Katarina Kresal. "Dejstvo pa je, da smo prvi in edini, ki smo v državni upravi izpeljali racionalizacijo in reorganizacijo poslovanja in s tem na letni ravni prihranili 4 milijone evrov,“ hkrati poudari ministrica in doda, da je njeno ministrstvo v zaključni fazi pridobivanja certifikata kakovosti ISO 9001:2008.

Predvsem pa še nikoli doslej policija ni tako dosledno izvajala načela enakosti pred zakonom, kar pa marsikomu ni všeč.
notranja ministrica Katarina Kresal

Po besedah Kresalove to dokazuje, da so procesi odločanja standardizirani in da vanje ni moč posegati, s čimer zavrne vsa namigovanja SDS. Poudari še, da ima ministrstvo dobro organizacijo dela, "kar se kaže v kvaliteti storitev“.

"Poleg tega smo samo za zaščitno in osebno opremo policistov v obdobju dveh let namenili 12 milijonov evrov, kar je 190 odstotkov več kot v mandatu prejšnje vlade," zaključuje ministrica Katarina Kresal.

Očitki SDS
"Na ministrstvu za notranje zadeve se politika, še posebej izrazito LDS, najbolj brutalno vpleta v delo strokovnih služb," ugotavljajo pri SDS v svoji oceni stanja na področju notranjih zadev.

Ministrici za notranje zadeve in predsednici LDS Katarini Kresal očitajo, da so na ministrstvu prek diskreditacij po politični liniji zamenjali vse direktorje direktoratov, organov v sestavi in generalne sekretarke. Njihovo mesto pa so po besedah SDS zasedli "člani ali dolgoletni simpatizerji stranke LDS".

"Takšen pristop je privedel do absolutne podreditve celotnega sistema notranjega ministrstva izključno eni stranki – LDS. Na čelo policije so postavili poslušnega človeka, ki ga je vodil bivši državni sekretar, ki to ni več, saj je vodja protikorupcijske komisije, njegovo mesto v MNZ pa je zasedel absolutno lojalen član LDS," zatrjujejo v SDS.

"Projekt Katarina Kresal"
Poudarjajo, da je nadzor ene stranke nad represivnimi organi nedemokratičen in brez zunanjega nadzora: "Pravzaprav gre pri celotni zadevi za tako imenovani 'projekt Katarina Kresal' in prek nje za obvladovanje tega sistema za koristi zelo ozkega kroga kapitala (zgolj nekaj posameznikov), katerih cilj je olastniniti, kar se še da v državi, in ostati nekaznovan, potem pa je tako vseeno, kaj bo."

Takšna ureditev pomeni tudi, da že politiki nižjega ranga, kot so državni sekretarji, lahko neomejeno razpolagajo s proračunskim denarjem, namenjenim za funkcioniranje policije, in ga po potrebi usmerjajo na prave naslove političnih sopotnikov, vsekakor tudi po direktivi aktualne ministrice.
SDS

Ministrstvo za policijo
V SDS ocenjujejo, da se notranje ministrstvo spreminja v ministrstvo za policijo, saj so nekatera področja dela po njihovem mnenju popolnoma razgradili, "na primer področje prometa, kjer vse prenašajo ali na ministrstvo za promet ali na agencijo".

Uvajanje sprememb, ki so policijo podredile trenutno vladajoči opciji, se po mnenju SDS kaže na več ravneh. Sem spada nov način imenovanja generalnega direktorja policije, kjer ključno vlogo igrata aktualni minister in predsednik države, vse podporne službe pa so neposredno podrejene državnemu sekretarju oziroma ministru.

"Takšna ureditev pomeni tudi, da že politiki nižjega ranga, kot so državni sekretarji, lahko neomejeno razpolagajo s proračunskim denarjem, namenjenim za funkcioniranje policije, in ga po potrebi usmerjajo na prave naslove političnih sopotnikov, vsekakor tudi po direktivi aktualne ministrice," pišejo v SDS.

Glavnino policijskega proračunskega denarja pa se namenja, kot je že rečeno, za politične in kapitalske sopotnike, kot se je jasno izkristaliziralo v primeru najema poslovnih prostorov za Nacionalni preiskovalni urad.
SDS

Ni denarja za gorivo?
V SDS opozarjajo še, da se denar steka v napačne kanale. Primanjkovalo naj bi celo denarja za gorivo, nabavo rezervnih delov in nujne opreme za operativno policijsko delo na terenu. "Vse našteto, poleg konstantnega nezadovoljstva policistov, že močno ogroža javno varnost države."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.