Slovenija
1715 ogledov

Ministrstvo v tajnosti pripravlja zakon

Dokumenti Profimedias
Visokošolski sindikat opozarja, da se v tajnosti pripravlja zakon o kakovosti v vioskem šolstvu.

Visokošolski sindikat Slovenije opozarja visokošolsko in širšo javnost, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) in vodstva univerz v tajnosti pripravljajo zakon o kakovosti v visokem šolstvu, so sporočili iz sindikata.

V visokošolskem sindikatu so namreč zapisali, da je prejšnji teden začela delovati delovna skupina pri ministrstvu za izobraževanje, "ki ima nalogo zelo hitro uskladiti osnutek zakona, da bo šel čim prej v potrditev na vlado in v sprejem v državni zbor". "V delovni skupini so predstavniki univerz, ki jih je izbralo ministrstvo, z njenim obstojem in nastajanjem zakona pa po naših informacijah niso seznanjeni niti dekani, niti strokovne službe univerz," so navedli.

Tak način priprave zakonskih predlogov je po mnenju sindikata nesprejemljiv. Izhodišča za pripravo zakona bi morala biti pripravljena na osnovi širše javne razprave, v delovno skupino bi morali imeti možnost imenovanja svojih predstavnikov vsi deležniki, ki jim zakon o visokem šolstvu priznava pomembno vlogo na tem področju z možnostjo imenovanja predstavnikov v svet Nakvisa, so poudarili.

Študenti na univerzi | Avtor: Profimedia Profimedia

Protestirali, a naleteli na gluha ušesa

"Visokošolski sindikat Slovenije je že prejšnji teden protestiral pri ministrstvu nad takimi postopki in zahteval predložitev tistega osnutka zakona, ki je uradno izhodiščno gradivo za delo delovne skupine ministrstva in s tem informacija javnega značaja, vendar kaže, da ministrstvo vztraja pri ekskluzivizmu in netransparentnosti," so zapisali.

Sindikat ocenjuje, da je vsebina zakona problematična. O notranjem sistemu kakovosti, ki ga izvajajo univerze in fakultete same in je v zadnjih letih zelo pomemben, ne pove ničesar, temveč da vso težo agenciji Nakvis.

Prepričani so, da bi agenciji omogočil odstopanje od postopkov po zakonu o upravnem postopku in bi s tem omogočil več arbitrarnosti in negotovost za visokošolske zavode. Zakon tudi meša kakovost izvajanja študijskih programov in zaposljivost diplomantov, s čimer favorizira interese naravoslovja in tehnike, od koder prihajajo glavni protagonisti zakona, še opozarja sindikat.

V visokošolskem sindikatu so se zato odločili za objavo osnutka zakona na spletni strani, da sprožijo javno razpravo o njegovi vsebini in o netransparentnem načinu njegovega nastajanja.

Iz Nakvisa so za STA sporočili, da sodelujejo pri pripravi zakona. Na pojasnila ministrstva za izobraževanje pa STA še čaka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Howard_Steinke 16:32 20.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:25 20.oktober 2021.

    Ha ha delajo v tajnosti. Mi pa sveto prepričani da ministrica kustec lipicaner za šolstvo in popoldansko tudi za šport nič ne dela. Gara v ilegali. A smo res že tako daleč , skoraj v vojnem stanju?