Slovenija
48 ogledov

Ministrstvo: Vrnite vse dodatke za pripravljenost!

Slovenija 11.11.2013 Univerza v Ljubljani, stavba s sedezem na Kongresnem trgu 1 Saša Despot
Pristojno ministrstvo od Univerze v Ljubljani zahteva, da v proračun vrne celoten bruto dodatek za stalno pripravljenost, ki ga je devet fakultet svojim zaposlenim izplačalo od leta 2012 do vključno leta 2015. Zahtvek je težak skoraj 781 tisočakov.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po novem od Univerze v Ljubljani zahteva, da v proračun vrne celoten bruto dodatek za stalno pripravljenost, poroča današnji Dnevnik.

V štirih letih se je nabralo za 780.943 evrov bruto dodatka za stalno pripravljenost. Ta sredstva mora univerza vrniti, ker je dodatek zaposlenim izplačevala brez pravne podlage, kar po mnenju ministrstva pomeni, da je sredstva porabljala nenamensko. Če univerza dolga ne bo poravnala v 30 dneh, jo čakajo še zakonske zamudne obresti. Pravnega pouka o možni pritožbi v sklepu, sprejetem 30. marca, ni.

Univerza zahteve ministrstva po neuradnih podatkih Dnevnika ne namerava izpolniti iz treh ključnih razlogov. Po besedah predstavnice za odnose z javnostmi Darje Lisjak univerza s tržnimi sredstvi sofinancira javno službo. Poleg tega ne gre za nenamensko pridobljena sredstva, "saj je bilo delo opravljeno", dodaja. Zahteva ministrstva je po njihovem mnenju neutemeljena tudi zato, ker od univerze terja bruto znesek, zaposleni pa so za prejeti dodatek že plačali dohodnino in druge prispevke.

Na zahtevo ministrstva se je zato univerza tik pred iztekom roka pritožila. Ministrstvo so vprašali, ali je pritožba sploh dopustna, saj sklep ne vsebuje pravnega pouka. Na ministrstvu so za Dnevnik odgovorili le, da pritožbo rešujejo.

Za zdaj tudi ni povsem jasno, ali naj bi univerza zahtevani znesek izterjala od fakultet. Skoraj zagotovo pa dodatnih plačil ne bodo terjali od zaposlenih, saj te ščiti zakon o sistemu plač v javnem sektorju, po katerem so bili fakulteti dolžni povrniti le prejeti dodatek za deset mesecev, piše Dnevnik.

Komentarjev 4
  • blueone 21:45 04.maj 2016.

    Citiram :"Ta sredstva mora univerza vrniti, ker je dodatek zaposlenim izplačevala brez pravne podlage, kar po mnenju ministrstva pomeni, da je sredstva porabljala nenamensko."Tako je, denar je potrebno vrniti in naj se se nameni tistim, ki to potrebujejo, npr. ...prikaži več za štipendije študentom, ki si težko plačujejo šolanje!

  • jakec1575 15:55 04.maj 2016.

    Saj znate, če hočete. Dobite lubčka. Sedaj pa na naslednjo večjo stvar. Prjatu ali neprjatu. Zakon velja za vse. Posel je posel, druzba pa druba.

  • valerijakregar 12:41 04.maj 2016.

    da ne pozabite :http://www.pravapeticija.com/zahtevamo_ukinitev_15240_letne_prisilne_rtv_lanarine_-_rtv_pr