Slovenija
23 ogledov

Ministrstvo za manj strog člen glede piratstva

Piratstvo. Shutterstock
Ministrstvo za pravosodje podpira dopolnilo k noveli kazenskega zakonika glede kršitve materialnih avtorskih pravic, je na parlamentarnem odboru za notranjo politiko pojasnil državni sekretar z omenjenega ministrstva Boštjan Škrlec. Če bo dopolnilo, ki ga je predlagal poslanec Anton Anderlič (LDS), sprejeto, bo člen precej manj strog.

Sedaj predlagani člen, ki kriminalizira nalaganje datotek s spleta, je namreč sprožil precej negodovanja. Po predlaganem dopolnilu pa nalaganje ne bi bilo kaznivo, če bi šlo za osebno uporabo, torej v nekomercialne namene.

Kot je dejal Boštjan Škrlec, glede na odzive, ki so jih zaznali v strokovni javnosti, menijo, da ni smiselno vztrajati pri tako strogi formulaciji. Pojasnil je, da sedanja ureditev tega področja ni sistemsko usklajena, ureditev tega pa je možna še na kakšen drugačen način, torej tudi z manj strogim členom.

Nadaljevanje jutri

O dopolnilu sicer danes niso odločali, saj so sejo zaradi poteka časa prekinili, nadaljevali pa jo bodo v sredo. Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje mora torej končati z drugo obravnavo omenjene novele, prav tako jih čaka še druga obravnava novele zakona o kazenskem postopku ter predloga zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in predloga zakona o izvajanju dejavnosti splošnega pomena.

Škrlec je sicer odboru ponovno na kratko predstavil novosti, ki jih prinaša novela kazenskega zakonika, po njegovih besedah enega najpomembnejših projektov pravosodnega ministrstva v tem mandatu. Poudaril je, da so dokument pripravljali tri leta ter so samo od tistih, ki kazenski zakonik uporabljajo v praksi, dobili 176 predlogov za spremembe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.