Slovenija
21 ogledov

Ministrstvo za zdravje dela za izgradnjo urgence odvzelo Pomgradu in jih predalo Kolektor Kolingu

Urgenca bi morala sicer biti po prvih načrtih končana že lani, vendar je že znan Žurnal24 main
Državna revizijska komisija je ugodila pritožbi Kolektor Kolinga, ki ni bil izran v razpisu za izgradnjo druge faze urgence. Ministrtsvo razpisa, na katerem je posel sicer dobil SGP Pomgrad ni razveljavilo, pač pa so ga predali Kolektor Kolingu.

Ministrstvo za zdravje ne bo razveljavilo razpisa za gradnjo druge faze diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) oziroma nove ljubljanske urgence, pač pa bo posel oddalo podjetju Kolektor Koling, je povedal direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu Tomaž Glažar. Prvotno so razpis izbrali podjetje SGP Pomgrad, Kolektor Koling pa se je pritožil na revizijsko komisjo.

Revizijska komisija je pritožbi Kolektor Kolinga, ki je bil sicer pol milijona cenejši od SGP Pomgrad, ugodila. Ministrstvo je njegovo ponudbo prvotno zavrnilo kot nepopolno. Nova zakonodaja na področju javnega naročanja pa je razširila možnosti dopolnjevanja in sprememb nepopolnih ponudb.  Na državni revizijski komisiji so tako ugotovili, da je bilo spreminjanje ponudbe Kolektor Kolinga skladno z zakonodajo, njegova ponudba pa je bila pravilna in popolna, zato je ministrstvo za zdravje ne bi smelo izločiti.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je predajo poslov Kolektor Kolingu danes že podpisala. Na ministrstvu predvidevajo, da bo lahko druga faza ljubljanske urgence končana do  januarja 2017. Ministrstvo naj bi tudi že zagotovilo vsa potrebna sredsta.

Druga faza izgradnje ljubljanska urgenci vključuje gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela ter dobavo in montažo vgradne opreme na objektu urgence Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V pritličju objekta diagnostično-terapevtskega centra (DTS) bo nov urgentni del, nov laboratorij za potrebe urgence in prometni terminal. Slednji se sedaj nahaja na Japljevi ulici, v okviru del iz tega razpisa pa ga bodo prestavili na Njegoševo ulico; razpis vključuje tudi vso komunalno infrastrukturo. Gre za drugi razveljavljeni razpis za drugo fazo gradnje urgence.

Dela na urgenci stojijo že od leta 2010

V UKC Ljubljana novo urgenco težko pričakujejo že vrsto let. Temeljni kamen za novo urgenco je bil položen leta 2007, v času ministrovanja Andreja Bručana. Sprva je bilo predvideno, da bo urgenca zgrajena do leta 2011. Z menjavami ministrov se je tudi spreminjal projekt in razpisi, ki so bili večkrat razveljavljeni, s tem pa se je tudi oddaljeval datum zaključka projekta. Zamiku je botrovalo tudi pomanjkanje sredstev za investicije v času gospodarske krize.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:47 02.junij 2015.

    Tipično ...vedno se podvoji čas gradnje v Sloveniji pri pomembnih projektih....Gradimo 3x počasnej k ostali v razvitem svetu.