Slovenija
17961 ogledov

Ministrstvo za zdravje nad Beovićevo

Bojana Beović Posvetovalna skupina Vlada RS
Ministrstvo za zdravje se je odzvalo na izjavo predsednice zdravniške zbornice, da bi morali necepljeni participirati za zdravljenje ob morebitni hospitalizaciji zaradi covida.

Plačilo zdravljenja necepljenih bolnikov s covidom-19 bi povzročilo nesorazmerne posledice v dostopnosti do zdravstva, ne glede na visoke stroške zdravljenja covida-19, ki so do novembra letos skupno znašali 548 milijonov evrov, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. 

Beović: Participacija bi bila pravična rešitev

Kot smo poročali, je vodja strokovne skupine za cepljenje in predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović dejala, da bi bila uvedba participacije za hospitalizacijo necepljenih, pravična rešitev. "Nekateri ljudje smo odgovorno pristopili k epidemiji in se cepili. Z nekim minimalnim tveganjem, ampak vendarle. Potem so pa tu drugi, ki se niso cepili, uživajo pa vse ugodnosti. Tukaj je treba stvari postaviti na tehtnico. Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev," je povedala Beovićeva v oddaji Vroči mikrofon na Val202. 

Bojana Beović Slovenija Beovićevo pozivajo k odstopu

MZ: Gre za moralno etično dilemo

Plačilo zdravljenja necepljenih bolnikov s covidom-19 bi povzročilo nesorazmerne posledice v dostopnosti do zdravstva, ne glede na visoke stroške zdravljenja covida-19, ki so do novembra letos skupno znašali 548 milijonov evrov, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. 

Pri predlogu o participaciji necepljenih proti covidu-19 v primeru njihove hospitalizacije se poraja moralno-etična dilema, ki lahko pod vprašaj postavi prostovoljno udeležbo posameznikov v vseh preventivnih javnozdravstvenih programih, so prepričani na ministrstvu. Kot dodajajo, bi se do predloga sicer v prvi vrsti morala opredeliti Komisija za medicinsko etiko. Ob tem poudarjajo, da sistem zdravstvenega varstva v Sloveniji temelji na načelih solidarnosti, neprofitnosti in socialne pravičnosti.

Zakonske podalage za to ni

Izjava Beovičeve je v javnosti sprožila burne odzive. Številni pravniki so ocenili, da za uvedbo participacije za zdravljenje necepljenih bolnikov ni zakonske podlage.

V stranki Dobra Država so pozvali k umiku Beovićeve kot vodje posvetovalne skupine in k odstopu z mesta predsednice zdravniške zbornice. Kot so zapisali, so sami podporniki cepljenja, a da v tem trenutku potrebujemo dvig zaupanja v javni zdravstveni sistem, ne pa "zaostrene, agresivne komunikacije, ki temelji na kaznovanju določenega dela državljanov."

Komentarjev 24
  • Avatar Marie Cankar
    marie3 21:31 04.december 2021.

    Najbolje, da uzakonijo prvorazredne, se pravi vse vernike v JJ-ja in jim omogocijo brezplacno VSE, na drugibstrane pa vse ostale, ki morajo delat in placevat davke. Strokovnost in etika pa taka, naj se kdo rece, da se ne dogaja fasizem.

  • jezero 07:22 04.december 2021.

    blišč in beda kurtizan,

  • QSprm 19:01 03.december 2021.

    Dan ko so ta stvor ustolicili na zdravnsiki zbornici bi lahko razglasili za dan nacionalne katastrofe.