Slovenija
16 ogledov

Ministrstvo: "Že kampanja bi kršila ustavo"

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ne bo toleriral predav Žurnal24 main
Z referendumsko kampanjo in morebitno zavrnitvijo družinskega zakonika lahko nastanejo protiustavne posledice, so prepričani na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Javna kampanja bo, sklepajo, kršila ustavno prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti, je na predstavitvi argumentov za zahtevo za oceno ustavnosti referenduma dejal minister Ivan Svetlik.

V času sprejemanja družinskega zakonika je po besedah Svetlika prihajalo "na dan nestrinjanje z enakim obravnavanjem posameznikov glede na njihovo izbiro o tem, v kakšni družinski skupnosti želijo živeti". Zato je po njegovem mnenju mogoče pričakovati, da bi referendumska kampanja tovrstne nestrpnosti začela povečevati, kar se jim zdi "skrajno problematičen poseg".

Na ministrstvu se bojijo, pojasnjuje Svetlik, da bi prihajalo do vzdrževanja sistemske diskriminacije na podlagi javne kampanje, ki bi lahko imela za posledico "širjenje nestrpnosti tudi na drugih področjih".

14. člen ustave

Kot drugi argument za nasprotovanje referendumu je Svetlik na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve navedel 14. člen ustave, ki zahteva, da državljani niso diskriminirani na podlagi osebnih okoliščin.

Zavrnitev zakonika bi preprečila, da nekatere že ugotovljene neustavnosti v zakonu o registraciji istospolne zakonske skupnosti ne bile odpravljene, ki jih sicer zakonik po mnenju ministrstva odpravlja.

Ministrstvo se pri nasprotovanju referendumu sklicuje tudi na protokol številka 12 k Evropski konvenciji o človekovih pravicah, ki po Svetlikovih besedah še dodatno prepoveduje diskriminacijo in je obvezen sestavni del slovenskega pravnega reda.

"Smo pred nevarnostjo, da bi na referendumu večina odrekla ustavne pravice manjšini," je kot najpomembnejše pri presoji, ali naj se referendum dovoli ali ne, danes navedel Svetlik.

Pobuda poslancev

Poslanci strank SD, LDS, DeSUS, Zares ter nepovezani poslanci so v petek v parlamentarno proceduro vložili zahtevo za presojo ustavnosti referendumske pobude o družinskem zakoniku.

Ministrstvo za delo je danes predstavilo strokovne podlage za zahtevo, pri čemer pa po Svetlikovem mnenju ne gre za vmešavanje izvršilne veje oblasti v zakonodajno.

Vlada ima namreč ustrezne strokovne kapacitete za to, da problematiko preuči in pripravi zakonske rešitve, nakar jih DZ dodela, sprejme ali zavrne, je pojasnil minister.

Komentarjev 2
  • graff 21:52 29.avgust 2011.

    Dvignjen ,,kazalec,, na levi roki, gre za Svetlika, bi vprašal, kje je bil med osamosvojitveno vojno leta 1991, 25.6. in kakšne naloge so mu bile zaupane in od koga.REBUS brez primere.

  • krt 15:04 29.avgust 2011.

    Mene pa nekaj zanima. Prosim za odgovor Žurnala ali pa bralcev.Že dlje časa opažam, da v Žurnalu še tako pereča tema, še tako provokativen članek ne naleti na odziv bralcev. Če se reklamirate kot zelo obiskana stran, se ...prikaži veče človek vpraša zakaj ni komentarjev. Najprej mi pride na misel, strah. Se ljudje bojijo komentirati vaše prispevke, ali je vmes kaj drugega.Meni se zdi nekaj zelo narobe. Ista tema ima na RTv-ju čez 100 komentarjev. Torej?Hvala za odgovor.