Slovenija
11790 ogledov

Ministrstvo Zlatku odvzelo status samozaposlenega v kulturi

Zlatko facebook
"Če mi želijo vzeti status, ker koristim svojo demokratičnost in želim biti aktiven državljan, ki ne rešuje problemov doma na kavču, sem ponosen in vam sporočam, da niti malo ne obžalujem svojega aktivizma," je poudaril Čordić.

Zlatan Čordić je danes od ministrstva za kulturo prejel pismo, v katerem so mu sporočili, da ga bodo izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi, kljub temu da naj bi bil njegov status veljaven do 31. 7. 2022.

Preveč ustvarjalnega časa naj bi namenjal dejavnostim, "ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti"

"Zlatan Čordić je bil z odločbo pristojnega ministrstva leta 2014 vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi s specializiranima poklicema pisec glasbenih besedil in pevec. Ministrstvo je pri preverjanju pogojev po uradni dolžnosti ugotovilo, da samozaposleni Zlatan Čordić ne izpolnjuje pogojev za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi," so zapisali na ministrstvu.

"V zadnjem letu s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenja dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi. Dejavnosti osebe, ki ne sodijo v okvir področja po 4. členu ZUJIK in so istočasno lahko tudi protipravna ravnanja in dejanja, ki se preganjajo v skladu s kazensko pravno zakonodajo, ne morejo uživati posebnega statusa na področju samozaposlenih v kulturi v skladu z določbami ZUJIK. Organ za utemeljitev svoje odločitve na podlagi dejstev, kot izhaja iz izreka te odločbe, razpolaga z informacijami, ki so javnega značaja in dostopne za vodenje upravnih in sodnih postopkov," so v pismu še našteli razloge, zakaj so se odločili izbris.

Slovenija Slovenija Zaradi incidenta s Krekom znani glasbenik pod drobnogledom policije

Zlatko trdi, da je le opravljal svojo državljansko dolžnost

Čordić pa meni, da je očitek, da se je premalo posvečal primarnim dejavnostim, neupravičen, saj da je letos izdal 11. studijski album Julijan Mak v duhu Ivana Cankarja, "ki je prebudil v meni socialista, ki se sedaj zaveda, da črke brez dejanj na papirju bledijo in je potrebno v takšnih časih črke spremeniti v dejanja".

"Žalostno in malomarno je s strani ministra, da tako pomembno funkcijo razvrednoti, ker sem v resnici le opravljal svojo državljansko dolžnost," je dodal. Naloga kulturnika je po njegovih besedah prav to, da nastavlja ogledalo družbi in koristi svobodo govora ter na glas pove svoje mnenje. 

"Če mi želijo vzeti status, ker koristim svojo demokratičnost in želim biti aktiven državljan, ki ne rešuje problemov doma na kavču, sem ponosen in vam sporočam, da niti malo ne obžalujem svojega aktivizma," je še poudaril Čordić.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 48
  • pc6 09:01 03.december 2020.

    vsi se smejete Zlatku ampak se ne zavedate sporočila vlade ..... če si proti nam te bomo poizkušali uničiti ne glede na sredstva ki so potrebama in to bomo delali tako dolgo da nam noben ne bo upal več oporekati. ...prikaži več ...... vem da Zlatko marsikaj ni ravnal prav je bil vsiljiv itd.. ampak to je lahko razlog samo za kazen policije ne pa za samovoljen izbris iz registra kar tako ker je Janša tako zaukazal.

  • Albatroz 06:16 01.december 2020.

    Naj napiše kakšni protestni komad, malo še in bomo lahko šli na ulice, saj nebo več nevarnosti korone.

  • reunecor 22:45 30.november 2020.

    www︎.︎Marbie︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks