Slovenija
24 ogledov

Minus je znižal plače

Filozofska fakulteta bo letos dobila prve bolonjske diplomante, za katere organi Žurnal24 main
Finance. Filozofska fakulteta iz največjega plusa v drugi največji minus. Dekan: Kriv je bolonjski proces.
"Šikanira zaposlene"
Anonimke. Dekan FF naj bi po navedbah anonimke veljal tudi za šerifa fakultete. “Gre za človeka, ki je s svojim zastraševanjem, grožnjami in spletkami vpeljal strahovlado. Minira sodelavce, skriva dokumente in podtika škandale,” se glasi del anonimnega pisma, ki smo ga prejeli v uredništvo. “Kar se vam je zapisalo, je zame žaljivo. Do anonimk se nikoli nisem opredeljeval, saj to ni odprt kulturni dialog, ampak navadno huliganstvo,” odgovarja Jesenšek.

Zaposleni na mariborski filozofski fakulteti (FF) naj bi zaradi sanacijskih ukrepov zaradi visokega minusa fakultete imeli tudi do 30 odstotkov nižje plače. “Osnovna plača se ni znižala, zmanjšuje pa se delovna nadobveza redno zaposlenih in ukinja se dopolnilno delo,” pojasnjuje dekan Marko Jesenšek. Pod njegovim vodenjem je imela fakulteta leta 2007 dobiček v višini 800 tisoč evrov, lani pa izgubo v višini 360 tisoč evrov.

Kreditov nimajo
“Fakulteta ni zadolžena, njeno finančno stanje pa se je računovodsko poslabšalo zaradi cene izvajanja bolonjskih programov in potrebnih investicij ob začetku delovanja fakultete,” povedo na Univerzi v Mariboru. Jesenšek pa poudarja, da kakršnihkoli kreditov nimajo, podfinanciranost pa pripisuje nezadostnemu financiranju programov s strani ministrstva. “Zaradi večje izbirnosti predmetov so v praksi bolonjski programi precej dražji od starih,” pravi 
Jesenšek.

Posestvo breme ali korist?
S primanjkljajem se ukvarja tudi fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV), ki je sicer lani poslovala pozitivno, a predvsem na račun najetega kredita oziroma posojila drugih članic univerze. V breme ji je, kot pravi dekan Jernej Turk, predvsem kmetijsko posestvo. “A prav posestvo celotni univerzi prinaša več kot 90 odstotkov prihodkov tržne dejavnosti,” poudarja.

Fakulteta je posojilo, za katerega so samo obresti znašale skoraj sedem tisoč evrov, univerzi vrnila v manj kot pol leta.
Jernej Turk, dekan FKBV

Rekorderka FOV
Ni pa FF edina članica mariborske univerze, ki se srečuje z rdečimi številkami. Rekorderka je namreč fakulteta za organizacijske vede (FOV) v Kranju, ki ima celo primanjkljaj v višini 470 tisoč evrov. “Vzrok za navedeno stanje pripisujemo dejstvu, da so naši programi na rednem študiju že vrsto let podfinancirani. Pripravili smo veliko izbirnost, s sredstvi, ki smo jih imeli prej za štiriletne programe, pa zdaj izvajamo petletne,” pravijo na FOV, kjer plač zaradi tega niso znižali, so pa po njihovih besedah drastično znižali stroške za material in storitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.