Slovenija
18 ogledov

Mip v rokah upnic

"Če marca stvari ne bodo rešene, bomo izgubili 70 odstotkov naložb na tuje trge. Žurnal24 main
Če MIP ne bo že v kratkem prejel svežega kapitala, februarskih plač ne bo mogoče izplačati, svari predsednik družbe Vojteh Volk.

Po ponedeljkovi skupščini lastnikov družbe Mip, na kateri so imenovali posebnega revizorja za pregled nekaterih poslov od leta 2004, je Vojteh Volk, koordinator Skupine Mip, spregovoril o vse bolj črni usodi Mipa.

 

Mipovi dolgovi

Dolgovi družbe Mip do bank znašajo nekaj manj kot 43 milijonov evrov, skupni dolgovi podjetjem v Sloveniji 71 milijonov, dolgovi celotne skupine, vključno s podjetji v tujini, pa okrog 91 milijonov evrov.
Goriški vodovodi, ki jim Mip dolguje 17 tisoč evrov, so družbi včeraj popoldne za nekaj ur zaprli vodo.

Ker proizvodnja bolj ali manj stoji, znaša mesečna izguba v celotni skupini, ki zaposluje 750 ljudi, več kot milijon evrov. "Če v najkrajšem času ne bo svežega kapitala, denarja za februarske plače ne bo," je dejal Volk in dodal, da bi samo v Mipu za plače potrebovali 400 tisoč, v celotni skupini pa okrog 800 tisoč evrov.

V vodstvu družbe trenutno čakajo na odločitev bank upnic, ki so jim predlagali konverzijo dolgov v lastniške deleže, reprogramiranje dolgov in s tem zagotovitev svežega denarja za zagon skupine. S tem bi banke dobile več kot 76-odstotni lastniški delež.

Potrebujejo 12 milijonov
Volk je pojasnil, da bi za rešitev iz krize v naslednjih treh mesecih potrebovali skupno 12 milijonov evrov. Poudaril je, da bi morala biti rešitev Mipa znana še ta mesec, sicer bo njegova usoda najverjetneje zapečatena.

Ob tem je povedal, da Mip državi vsako leto plača skoraj 12 milijonov evrov dajatev in prispevkov, po najslabšem scenariju pa teh prispevkov ne bo več oziroma bo morala država za delavce, če bodo izgubili zaposlitev, izplačati še okrog 3,5 milijona evrov stroškov in odpravnine v višini okrog 7,5 milijona evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.