Slovenija
55 ogledov

Mirko Tuš bo šel med zvezde

Mirko Tuš bo prvi Slovenec na takšnem poletu. Tuš je sicer znan ljubitelj adrena Žurnal24 main
Mirko Tuš bo poletel v vesolje. Leta 2010 bo njega in še nekoga izmed koristnikov njegovih storitev bližje zvezdam popeljala družba Virgin Galactic.

Iz družbe Tušmobil so sporočili, da bo najbogatejši Slovenec Mirko Tuš na ta način kronal zadnje uspehe, ki jih ima njegova družba Tuš Holding. Poleg sedeža zase je pri družbi Virgin Galactic, ki je v lasti Richarda Bransona, rezerviral sedež tudi za enega izmed uporabnikov mobilnega operaterja Tušmobil.

 

Najbogatejši

Po podatkih, ki jih je aprila letos objavila revija Manager, je Mirko Tuš s 550 milijoni evrov najbogatejši Slovenec

Na Virgin Galactic so rezervacijo obeh sedežev, na katerih bosta tako sedela prva Slovenca, že potrdili. Družba bo s komercialnimi poleti v vesolje začela leta 2010. V vesolje bo turiste vozila vesoljska ladja SpaceShip Two, ki pa zaenkrat še ni opravila vseh testnih poletov.

Branson začetnik nove vrste turizma
Avanturist Richard Branson je prvi, ki se je lotil vesoljskega turizma v pravem pomenu besede, saj je doslej v vesolje letela le peščica ljudi, ki niso bili astronavti, vsi pa so za sedež na ruskem plovilu sojuz plačali več milijonov dolarjev.

Virgin Galactic zainteresiranim ponuja polet okoli 100 kilometrov v višino, pri čemer bodo potniki lahko okoli šest minut uživali v breztežnosti. Na njihovi spletni strani je zapisano, da stane karta 200.000 dolarjev (okoli 144.000 evrov), potnik pa mora položiti vnaprej 20.000 dolarjev.

Skica plovila SpaceShip Two. © Virgin Galactic

 
Na vesoljskem plovilu SpaceShip Two je prostora za dva člana posadke in šest potnikov. Vesoljsko plovilo se v zrak dvigne s pomočjo posebnega letala, na višini okoli 16.000 metrov pa se od njega odlepi in s pomočjo lastnega raketnega pogona poleti do višine okoli 100 kilometrov. Celotni polet traja dve uri in pol. Po znanih podatkih si je sicer sedež na Bransonovem plovilu zakupilo že več sto ljudi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.