Slovenija
25 ogledov

Mirna je 211. slovenska občina

(Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
Mirna postala 211. slovenska občina. Izločili se bodo iz občine Trebnje, za glasovalo 60 poslancev. Pri Ankaranu se še zapleta.
Pobudi za ustavno presojo sta krajevni skupnosti Ankaran in Mirna vložili po tem, ko je DZ po izglasovanem vetu državnega sveta zavrnil zakon, s katerim bi ustanovili obe novi občini. Za zakon ni bilo zadostne večine predvsem zaradi nasprotovanja ankaranski občini.

S 60 glasovi za in petimi proti so poslanci državnega zbora sprejeli zakon, ki ustanavlja občino Mirna in se tako pridružuje 210 slovenskim občinam. Njeno ustanovitev je ustavno sodišče državnemu zboru naložilo z isto odločbo, kot je to storilo za občino Ankaran, pri kateri pa se še vedno zapleta.

Sedem poslancev je bilo ob glasovanju vzdržanih. Proti so bili Bogdan Barovič, Zmago Jelinčič, Silven Majhenič (vsi SNS) ter Rudolf Petan (SDS) in Vili Rezman (nepovezani poslanci).

Nova občina Mirna se bo izločila iz občine Trebnje. O predlogu za ustanovitev zakona o ustanovitvi občine Ankaran pa naj bi v državnem zboru po zapletih odločali na izredni seji prihodnji teden. Podlaga za odločanje o ustanovitvi ankaranske občine bo tokrat predlog SLS, saj se je za vladni predlog z isto vsebino zakonodajni postopek končal že na matičnem odboru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.