Slovenija
41 ogledov

Mirni shod za živalske pravice

psa Reuters
Protestniki bodo med drugim opozorili na nezadovoljstvo z delom veterinarjev in na "zamolčane zgodbe s kmečkih dvorišč". Kritični so na primer do privezovanja psov na verige.

Kot so zapisali pri skupini ljubiteljev živali, ki deluje tudi preko spletne strani gibanja 15o, se bodo protestniki zbrali na mirnem shodu to soboto ob 17. uri pred sedežem veterinarske uprave v Ljubljani.

Javnost, medije, predvsem pa Veterinarsko upravo Republike Slovenije (VURS) želijo opozoriti, da "živali niso predmeti, ki jih po uporabi ali ko se jih naveličamo, zavržemo, niti niso delovni stroji za proizvodnjo hrane, pač pa čuteča bitja z vsemi pravicami, ki jih je dala mati narava tako ljudem kot živalim – pravico do življenja, spoštovanja, zdravega okolja, dostojanstva in še bi lahko naštevali."

Kot navajajo, so jih zamolčane zgodbe s kmečkih dvorišč, kjer usodo živalim piše tradicionalni odnos ljudi do živali, opogumile, da so na družabnem spletnem omrežju ustanovili skupino.

Nezadovoljni z delom veterinarjev

Po prepričanju skupine, ki se bo zbrala na protestu, velja med ljudmi miselnost, da večina skrbnikov s svojimi živalmi ravna etično, "kar pa je daleč od resnice".

Ob tem so v skupini borcev za pravice živali z delom uradnih veterinarjev nezadovoljni, ker se na njihove prošnje po posredovanju odzivajo "medlo, brez sočutja, povsem birokratsko in nemalokrat dajejo potuho mučiteljem živali".

V sporočilu za javnost so zapisali, da se veterinarji skrivajo za neusklajeno zakonodajo, ki naj bi urejala zaščito živali pred mučenjem. Ta pa naj bi bila v določenem primeru "prilagojena tradicionalnim elementom", prisotnim v Sloveniji, kot primer pa navajajo privezovanja psov na verige.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.