Slovenija
54 ogledov

Miro Cerar bo predlagal razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar

Julijana Bizjak Mlakar Anže Petkovšek
Če ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakarjeva do torka opoldne ne odstopi, bo predsednik vlade DZ predlagal njeno razrešitev.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je po današnjem pogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem medijem sporočila, da bo prva ministrica, ki bo razrešena zato, ker želi delati po zakonu. "Videti je, da bomo šli v parlament. Ženske, ki mislimo s svojo glavo in ne ubogamo moških, si je treba podrediti, da postanejo bolj ubogljive," je po poročanju STA po koncu sestanka povedala vidno pretresena Bizjak Mlakarjeva.

Cerar je Bizjak Mlakarjevi dal ultimat, naj odstopi jutri do 12. ure, sicer bo predlagal njeno razrešitev. Ministrica je danes že napovedala, da ne bo odstopila. Predsednik vlade bo moral predlagati njeno razrešitev v državnem zboru, za kar zadostuje že navadna večina.

Ni želela izpolnjevati sklepov vlade

Vladno ekipo s Cerarjem na čelu je najbolj zmotilo, da ministrica ni želela izvajati vladnih sklepov glede idrijskega rudnika. Ministrica vztrajala, da kulturno ministrstvo ne bo skrbelo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring v nekdanjem rudniku živega srebra Idrija, saj naj ne bi razpolagali "s strokovnimi, kadrovskimi, nadzornimi in finančnimi pogoji".

Prvak Desus, od koder ministrica tudi prihaja, Karl Erjavec pa je po koncu sestanka za STA navedel, da gre "v tej zadevi za relacijo med Cerarjem in ministrico": "Skušal sem pomagati, a nisem uspel, razhajanja med njima so očitno prevelika."

Bizjak Mlakarjeva pa je del javnosti razburila že pred tem z novo medijsko zakonodajo, ki spreminja predvsem obvezno predavanje slovenske glasbe. Še pred pa so določbe, ki določajo obvezne kvote za predvajanje slovenske glasbe na radijskih postajah podnevi, začele veljati, koalicija predlaga nov zakon. Vseh starih določb namreč ne bi mogli izpolnjevati!

Komentarjev 25
  • gornik 07:12 19.april 2016.

    No ,gaj boš pa ti odstopil Cmerarček. Bi že dve leti prepozno.

  • blueone 20:21 18.april 2016.

    To se je pa globoko za zamislit...a 12 milijonov denarja mislijo nakazat...a pa se oni zavedajo koliko je 12 milijonov, a se zavedajo, to mene zanima??

  • Senior 19:23 18.april 2016.

    Povsod gre vse narobe. Eni uživajo v brezdelju, drugi kradejo in tretji umirajo. To je samostojna demokratična država Slovenija. Nobenega reda in napredka, ampak samo propadanje na "celi fronti".