Slovenija
18 ogledov

Miščević odstopil kot vodja pogajalcev

Dušan Miščević Anže Petkovšek
Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević je v pisnem sporočilu za javnost sporočil, da odstopa s tega mesta. Kot razlog je navedel, da v pogajalski skupini prevladujejo radikalci, "ki onemogočajo sprejemanje razumnih odločitev".

Dušan Miščević se v odstopni izjavi sklicuje na izjavo člana pogajalske skupine Janeza Posedija, da pod nobenim pogojem ne pristajajo na interventni zakon. Kot pravi, se s takim stališčem ne more strinjati in pod takimi pogoji pogajalske skupine ne more več voditi. Tako početje po njegovem prepričanju vodi tudi v ogrožanje delovnih mest v javnem sektorju.

Poleg tega po prepričanju Miščevića take izjave, kot je bila Posedijeva, zgovorno pričajo, da "poleg formalnega vodenja obstaja še neformalno vodenje, ki se vrši iz ozadja. Opazno je tudi, da posamezniki z nenehnimi napadi name in neutemeljenimi obtoževanji želijo destabilizirati pogajalsko skupino, da bi lažje izvajali aktivnosti 'pod mizo' za višje interese sindikatov, ki jih zastopajo, mimo dogovorjenih okvirjev", v odstopni izjavi dodaja Miščević.

"Smo izven racionalnega"

"Javno sem povedal, da tako jaz osebno kot tudi Sindikat carinikov Slovenije, iz katerega prihajam, menimo, da bi bilo treba interventni zakon, v skladu z dogovorom in nekimi skupnimi rešitvami, sprejeti. Zagotovo predlog poslanca Pavla Gantarja, ki je po mojem prepričanju za javne uslužbence sprejemljiv. Vse, kar bo po prvem januarju, če ne bo interventnega zakona, pa bo za javne uslužbence zagotovo škodljivo," pravi Miščević.

"Dejstvo, da v kočljivi gospodarski situaciji pri nekaterih ne prevlada trezen razum in spoznanje, da z nenehnimi blokadami škodimo članstvu, ki ga zastopamo, me je spodbudilo, da odstopim s funkcije vodje in s tem omogočim pogajalski skupini nov razmislek," dodaja Miščević. Ob tem izpostavlja možnost razpada pogajalske skupine in nastanka dveh pogajalskih skupin "jastrebov in golobov".

Za zdaj so se, tako Miščevič, na njegovo odstopno izjavo odzvali le predstavniki "razumnega dela pogajalske skupine", ki mu izražajo podporo. "A žal, če ni mogoče doseči niti večinskega mnenja za neko racionalno in pametno odločitev in nekdo izjavi, da pod nobenim pogojem ne pristaja na karkoli, potem smo izven racionalnega," je še dejal Miščević.

"Nekoliko nerodno zapisal"

Janez Posedi, predsednik sindikata Pergam, se je že pogovoril z Miščevićem glede izjave, da pod nobenim pogojem ne pristajajo na interventni zakon. Kot je dejal, je sam besede "nekoliko nerodno zapisal", Miščević pa jih je nekoliko drugače razumel. Ob tem je obžaloval Miševićevo odločitev, da ne želi več voditi skupine.

Janezu Posediju, predsedniku sindikata Pergam, se poskus obravnave interventnega zakona v tem času zdi bolj predvolilna kampanja kot pa resen poskus, da se nekaj stori za državo. Ocenil je, da bi poslanci že pred razpustom parlamenta imeli možnost, da bi to uredili. Pojasnil je, da nasprotuje temu, da se pogajalska skupina javnega sektorja izreka o celotnem zakonu, ker ni govora samo o njih. 

"Imeli bomo velike težave"

Borut Pahor je ob robu predstavitve kandidature v Novi Gorici dejal, da bomo imeli izjemno velike težave, če interventni zakon ne bo sprejet. Sprejem bi namreč finančnim trgom dal jasen signal, da država ukrepa in obvladuje svoje stroške.

Na sestanku kolegija predsednika DZ so sicer že sprejeli odločitev, da DZ na izredni seji ne bo obravnaval zakona o interventnih ukrepih za leto 2012 in novele zakona o javnih financah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.