Slovenija
20 ogledov

Mišič bo prosil za tono banan

Slovenija 20.03.14, Gaspar Gaspar Misic, foto: Vojko Rotar Vojko Rotar
Rastoder dobil popust, Mišič bi banane.

"Z bananami je vse okej, vsak dan pojem dve, ker je to zdrav sadež. A kakšne znamke? Seveda banane Derby," je na naše vprašanje, kako se je končala zgodba z bananami, odgovoril Gašpar Gašpar Mišič, predsednik uprave Luke Koper.

Izet Rastoder, eden od največjih trgovcev z bananami na svetu, je za Žurnal konec januarja razkril, da je koprskemu pristanišču postavil ultimat – ali bodo poleg koprskega nogometnega kluba sponzorirali tudi ljubljansko Olimpijo (Rastoder je njen predsednik, op. p.) ali pa bo zahteval dodaten popust. V nasprotnem primeru bi posel s pretovorom banan, na leto jih proda okoli 16 milijonov škatel, predal komu drugemu. V Ljubljano je nato že prispela tudi delegacija vodstva reškega pristanišča.

Banane za tekače

Čeprav so tovrstni dogovori v poslu dejansko pogosti, je javno postavljena zahteva po sponzoriranju vzbudila precej medijske pozornosti, češ da gre za izsiljevanje na meji korupcije. V Slovenski odškodninski družbi (Sod je drugi največji lastnik Luke Koper) so tedaj Rastoderjevo zahtevo označili za sporno poslovno prakso.

"Z gospodom Rastoderjem pa smo se dogovorili, da dobi dodatni popust v višini šest ali sedem odstotkov, odvisno od količine tovora," zdaj razkriva Gašpar Mišič in dodaja: "Gospoda bom zdaj tudi sam prosil za sponzorstvo, in sicer za tono banan, ki bi jih razdelili tekačem na Istrskem maratonu, ki bo 13. aprila."

Rastoder molči

Rastoderjevo podjetje je prek Kopra lani raztovorilo 17 ladij, Luka pa je na ta račun imela 1,7 milijona evrov prihodkov. Včeraj odgovora, ali bo tekačem kot sponzor podaril tono banan, nismo dobili, Rastoder, ki se mudi v BiH, se mu je izognil, zanimalo ga je le, kakšno je vreme na Obali. S Soda pa so nam na prošnjo za komentar odgovorili, da sprejemanje dnevnih poslovnih odločitev spada v domeno poslovodenja oziroma uprave Luke.

Komentarjev 18
  • Ferluci 21:10 21.marec 2014.

    Vse in vsi, kar se bivše juge tiče je eno veliko brezvezno sranje. Enako kot radio Aktual..

  • zztop 17:24 21.marec 2014.

    Čak, ti piš zase, men je bolj pri srcu Dudek. :)

  • Avatar atojeto
    atojeto 15:52 21.marec 2014.

    Razlog zakaj so odpravili tlačanstvo je, ker je bil nerentabilen. Tlačani so plačevali samo desetino.