Slovenija
125 ogledov

Misica med lobisti

Med lobisti se je znašla tudi bivša miss Tina Gaber.(Foto: Bojan Okorn) Žurnal24 main
Lobiranje. Hrvat in Srbkinja bosta morda lobirala za slovenske interese.

Lobiranje. S slovenskimi lobisti bodo sodelovala tudi znana tuja imena, kot so Milka Forcan, bivša podpredsednica beograjskega Delta holdinga srbskega mogotca Miroslava Miškovića, Mate Granić, nekdanji hrvaški zunanji minister, Dave Weinhold, predsednik ameriške lige lobistov, Joseph Huggard iz Bruslja, Če bo interes, bodo tudi lobirali za Slovenijo, pravi Mihael Cigler.

Aprila znana imena
Javna predstavitev. Društvo se bo prvič predstavilo prvi teden aprila, ko bodo organizirali mednarodni simpozij, ki bo trajal tri dni. Takrat naj bi bila znana vsa imena lobistov.

Trenutno znana registrirana lobista v Sloveniji sta Boris Potočar in Cigler, predsednik Slovenskega združenja lobistov. Svoj prostor pod soncem pa je kot lobistka našla tudi nekdanja miss Hawaiian Tropic Tina Gaber. Združenje lobistov Slovenije ima 17 članov, vendar vsi niso lobisti, ampak so nekateri člani zgolj zaradi akademskih razlogov in ne operativnih.

Koristi za Slovenijo
Koristi za Slovenijo v povezavi s tujimi lobisti Cigler vidi predvsem v izobraževanju. “Forcanova ima veliko stikov iz časa, ko je bila podpredsednica Delta holdinga, Huggard je izkušen in dober lobist, ki zastopa interese multinacionalk in industrije ter ima veliko izkušenj na področju vplivanja na Evropsko komisijo,” nam pojasni.

V Sloveniji lahko zakonito lobirajo samo tisti lobisti, ki so se registrirali pri Komisiji za preprečevanje korupcije. Po naših informacijah naj bi se v register lobistov vpisala tudi Gospodarska zbornica Slovenije, kjer pa pojasnjujejo, da se niso registrirali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.