Slovenija
67 ogledov

Misija: zmanjšanje dolga

Andrej Laznik Suzana Kos
Hoteli Bernardin. Nova uprava zatrjuje, da stečaj ni realen, bodo pa zmanjšali število zaposlenih.

“Glede na to, da je v družbi zapihal nov veter, za kar je bil res že čas, je zagotovo pričakovati nekaj nezadovoljstva med zaposlenimi. Skupino bomo organizacijsko prenovili, resno delamo na obvladovanju stroškov, prav tako bomo na novo sistematizirali delovna mesta. Morda bodo tudi kakšni anonimni očitki, a dejstvo je, da nimamo česa skrivati – vse delamo transparentno in v korist podjetja,” zagotavlja Andrej Laznik, predsednik uprave družbe Hoteli Bernardin.

Vodenje družbe je prevzel pred enim letom, ko je imela 12 milijonov evrov izgube; ta je zdaj manjša za deset milijonov. “Dolgoročno zadolženost smo zmanjšali za 8,5 milijona evrov, tekoče poslovanje je stabilno, dobiček iz poslovanja pa je dosegel 1,5 milijona evrov. Nova uprava je počistila zadeve za nazaj, realno smo ovrednotili vse naše naložbe, naši tekoči poslovni rezultati so boljši ... Sem realen optimist,” dodaja.

Manj zaposlenih

Vsaka reorganizacija in nova sistematizacija delovnih mest prineseta tudi zmanjšanje števila zaposlenih. “Teklo bo postopno, z mehkimi metodami – predvsem z upokojevanjem in nepodaljšanjem pogodb o zaposlitvi za določen čas. V prihodnjih dneh nas čakajo pogovori s sindikati. Plače 530 zaposlenim izplačujemo redno, prav tako vse prispevke,” poudarja sogovornik. Prav te dni potekajo intenzivni pogovori z bankami o likvidnostnem posojilu, ki bo pomembno tudi za številne dobavitelje, ki jim jih ni uspelo poplačati.

Zanimivo tudi za Ruse

Od septembra tečejo pogovori o reprogramu starih posojil; družba je namreč zadolžena za 50 milijonov evrov in velik del posojil zapade prav letos. Hkrati se nadaljuje dezinvestiranje, prodaja se poslovno nepotrebno premoženje – trenutno več nepremičnin v Izoli –, sledila pa bo prodaja parcel med Bernardinom in Portorožem. Tudi lanska prodaja Hotela Piran ni zadnja. “Investitorji so ugotovili, da so cene že tako padle, da se kakšen hotel pri nas že izplača kupiti. Zanimanje je, morebitni kupci so si nas prišli ogledat iz Rusije, celo iz Hongkonga in Macaa, a o konkretni ponudbi še ne morem govoriti,” sklene Laznik.

Komentarjev 1
  • ennanova 13:56 24.marec 2013.

    Gospod Turk o revolucijah in naglavnih grehih vstajnikovEden od naglavnih grehov, nadaljuje gospod Turk, je napuh. Ta naj bi bil povezan z vstajniškim nagovarjanjem ljudi, češ da so oni oblast. Poglejmo, kaj bi to lahko pomenilo, saj imamo tudi ...prikaži več korteks, zato znamo misliti.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/878-gospod-turk-o-revolucijah-in-naglavnih-grehih-vstajnikov