Slovenija
164 ogledov

"Mislil sem, da je pes zažgan"

1/10
Žurnal24 main
Obalno društvo proti mučenju živali se je odzvalo na prijavo, da v zaledju Kopra že nekaj dni joka pes. Najdba na terenu je bila pretresljiva, grozljiva in preveč tudi za tiste z najmočnejšim želodcem.
Ne zagovarjam evtanazije, vendar bi raje videla, da bi nekdo vzel puško in psa ustrelil, kakor da ga je pustil umirati na obroke.
Andreja Bogataj Križec

V vasi Boršt v koprski občini sta predstavnika Obalnega društva proti mučenju živali (ODPMŽ) v petek popoldne naletela na grozljiv prizor – umirajočega psa, priklenjenega na prekratko verigo. Sprva sta mislila, da ga je nekdo zažgal. Bil je namreč poln črnih iztrebkov bolh, ki so ga žrle pri živem telesu, poln muh in ličink. “Prizor je bil pretresljiv, pes je bil živo truplo. Grozno je smrdelo,” pove Dare Čekeliš, ki je skupaj s predsednico društva v vas prišel zaradi anonimne prijave.

"Pes je pred stanovanjsko hišo sredi vasi Boršt umiral poln ran. Bil je dehidriran, podhranjen, gnojen, bolhe so ga žrle pri živem telesu. Najprej smo mislili, da je pes zažgan, saj je bil poln muh, ličink in črnih iztrebkov od bolh, kar mu je najedlo dlako in kožo,"
nam je zatrdila Andreja Bogataj Krivec, predsednica obalnega društva proti mučenju živali.

GROZLJIVE FOTOGRAFIJE (ogled na lastno odgovornost)

Cela vas slišala cviljenje
"Mučenje živali so v četrtek prijavili sosedi, ki so želeli ostati anonimni, saj se lastnika psa bolj kot ne bojijo. Po njihovih besedah S. J. večino časa sploh ni doma, saj zjutraj gre, vrača pa se ponoči,"
pove Bogatajeva. 

Prijava je žal prišla mnogo prepozno, tako da so psa uspavali in ga s tem rešili groznih muk. "Zelo mi je žal, da so tudi sosedje potrebovali toliko časa, saj to ni bila stvar, ki se je zgodila v enem dnevu. Če bi odlašali še en dan, bi pes verjetno poginil sam od sebe."

Po celi vasi se je slišalo, da je pes jokal.
soseda

“Slišala sem, da je cvilil. V bistvu se je po celi vasi slišalo, da je pes jokal,“ nam pove Miranda Jurinčič, ki živi na začetku vasi Boršt. Na naše vprašanje, zakaj ni prijavila cviljenja ali vsaj preverila, za kaj gre, odgovori kratko in jedrnato: “Ne vem.“ Jurinčičeva svojega someščana označi za poštenega človeka. “Zdi se mi, da je fajn človek," doda.

E-prijave mučenja
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan bo razmislil tudi o uvedbi anonimne elektronske prijave o morebitnem mučenju in zanemarjanju živali.

 

"Sodni mlini bodo mleli počasi"
Bogatajeva nam pove, da so zoper lastnika podali ovadbo na sodišče, na Veterinarsko upravo Slovenije (Vurs) pa so posredovali uradni zaznamek. "Sodni mlini bodo mleli počasi. Inšpekcija lastnika lahko kaznuje takoj le na podlagi tega, da pes ni bil registriran. Dokazovanje mučenja živali bo trajalo malo dlje," doda.

“Prijavo smo dobili šele danes dopoldan. Po naših podatkih pes ni bil niti registriran niti čipiran,“
zatrdi Matjaž Emeršič, Vursov predstavnik za odnose z javnostmi. Kako bo uradna veterinarka ukrepala v tem primeru še ni jasno. “Predsednica društva je obvestila našo inšpektorico, poslala ji je tudi poročilo veterinarske službe. Inšpektorica bo opravila pogovor z lastnikom, preverila zdravniško poročilo, nakar bo sledilo ukrepanje. Ena izmed možnosti je tudi, da se poda ovadba na tožilstvo," doda.

 Tudi leto dni zapora
Kazni za posamezno kršitev področja zaščite živali so za posameznika od 200 evrov, za pravno osebo pa do 84 tisoč evrov. Za mučenje živali, ki se upošteva kot kaznivo dejanje, kazenski zakonik predvideva do eno leto zapora.

 

Če uradni veterinar pri pregledu lastniške živali ali njenih življenjskih razmer ugotovi nepravilnosti, ki veljajo za prekršek, izda plačilni nalog. Sicer izda ureditveno določbo, kjer določi, kaj mora imetnik živali storiti za izboljšanje razmer. Če se ugotovi, da je za žival najboljši odvzem, se ta izvrši, lastnika pa oglobi.

"Lastnik lahko dobi do enega leta zapora, vendar do danes omenjene kazni ni dobil še nihče," konča Bogatajeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.