Slovenija
12 ogledov

Mislila je, da bo v petih letih mrtva

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ko je izvedela, da ima raka, je mislila, da je njene zgodbe konec – na srečo ni bilo tako. Ob dnevu boja proti raku vam predstavljamo optimistično Mojčino zgodbo ter žal negativno napoved WHO.

Raka lahko preprečimo, je vodilna misel letošnjega svetovnega dneva boja proti raku. 40 odstotkov vseh rakov lahko namreč premagamo, o čemer priča tudi podatek, da letno za rakom zboli preko 12 milijonov ljudi, 7,6 milijona pa jih umre.

Negativna napoved
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem opozorila, da se utegne letno število smrti zaradi najrazličnejših oblik raka do leta 2030 povzpeti na 17 milijonov, če ljudje ne bodo sprejeli vsaj najosnovnejših ukrepov, s katerimi bi se izognili tveganju za rakava obolenja. 

Mladi še bolj ogroženi
V Sloveniji za rakom zboli okrog 12 tisoč ljudi na leto, umre pa jih približno šest tisoč. Pričakovati je, da bo med rojenimi leta 2007 za rakom do 75. leta starosti zbolel skoraj vsak drugi moški in skoraj vsaka tretja ženska. V Sloveniji je pri moških najpogostejši pljučni rak, ki naj bi ga že kmalu na prvem mestu zamenjal rak prostate. Pri ženskah je najpogostejši rak dojk.

Pri obeh spolih se incidenca veča pri raku debelega črevesa in danke, malignem melanomu in drugih kožnih rakih, trebušni slinavki in ne-Hodgkinovem limfomu. Pri moških se veča še incidenca raka mod, pri ženskah pljučnega raka in raka materničnega telesa.

Poskrbite zase
Raku se do neke mere (do okoli 30 odstotkov) lahko upremo tudi sami z naslednjimi ukrepi:
- opustitev uporabe tobaka in izogibanje pasivnemu kajenju;
- omejevanje uživanja alkohola;
- izogibanje pretiranemu izpostavljanju soncu;
- redna telesna aktivnost;
- zdrava prehrana;
- skrb za primerno telesno težo;
- zaščita pred okužbami, ki povzročajo raka.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ne ve, zakaj je še živa
Med tiste vrste raka, ki jih lahko preprečimo, ne spada rak dojk, pravi Mojca Senčar, ki je sama zbolela ravno za to boleznijo. Odkar je izvedela, da ima raka, je minilo že skoraj 29 let. "Tako kot verjetno za vsakega je bil tudi zame to najbolj črn dan v življenju. Nikjer več nisem videla svetle točke, mislila sem, da bom v petih letih mrtva. A hvala Bogu je drugače, še vedno sem živa, a pravzaprav ne vem zakaj."

Meni, da je strah pred smrtjo zaradi raka še vedno zelo pogost. "Čustva nas zapeljejo v to, da ko zbolimo, mislimo, da je vsega konec."

"Veselimo se življenja"
Pravi, da je vse naredila za to, da je ostala živa. "Poleg tega pa imam tudi srečo," veselo prizna in doda, da je bilo že v času, ko je zbolela sama, več smrtnih primerov zaradi raka pri moških.

"Pomislite, kako nezdravo živimo, kako nezdravo je naše okolje. Živimo vedno dlje, rak pa je bolezen starejših. Vsak tretji Evropejec naj bi kmalu zbolel za rakom, vsak četrti pa umrl. Moj nasvet ljudem je: skrb za zdravje je naša dolžnost. Zdrav način prehranjevanja, telesna aktivnost, nestresno življenje, brez cigaret in minimalno alkohola. In še to: veselimo se življenja, na to smo že kar pozabili. Poleg tega pa se je treba udeleževati različnih programov, s katerimi lahko morebitno bolezen že kmalu odkrijemo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.