Slovenija
98 ogledov

"Mislila sem, da je bolj umazano"

dan za punce
1/7
Anže Petkovšek
Tretjič so se dekleta 9. razredov udeležile mednarodnega projekta Dan za punce.

"Dekleta se prepogosto odločajo za stereotipno ženske poklice in jih je zato potrebno spodbuditi tudi k naravoslovno-tehničnim poklicom" pravi Maja Šoba Tovšak, koordinatorka mednarodnega projekta Dan za punce. Po podatkih, naj bi bilo trenutno največ povpraševanja po tehničnih poklicih, kot so inženirji, tehniki strojništva, elektrotehniki in energetiki.

Tretje leto zapored so se dekleta iz zadnjih razredov lahko udeležile mednarodnega projekta Dan za punce, ki služi spodbujanju in motiviranju mladih žensk pri odločanju o poklicni karieri. Delavna mesta so bila predstavljena preko delavnic, seminarjev in predstavitev v dvanajstih podjetjih. V akciji informiranja je letos sodelovalo 43 osnovnih šol in 23 slovenskih podjetij v primerjavi z lani, ko so povabili le tri osnovne šole.

S projektom, ki poteka v 11 evropskih državah so bile udeleženke zadovoljne, pravijo, da je bilo zanimivo. "Mislila sem, da je delo bolj umazano in veliko težje," pravi ena izmed udeleženk.

Predstavnik Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad, ki je dekletom predstavil poklic avtokaroseristka, nam je zaupal, da opaža vedno več zanimanja za poklic tudi med ženskami. "Delo ni tako težko, da ga ženske ne bi zmogle," pravi Tomaž, dijak avtokaroseristike. "Rada bi se to naučila, da bi znala popraviti svoj avto, ampak ne bi se za to izšolala," pravi osnovnošolka. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.