Slovenija
43661 ogledov

Mislimo, da smo blizu zelene faze, a v resnici smo zelo rdeči

Zaščitne maske na prostem Profimedia
Čeprav se v Sloveniji približujemo zeleni fazi epidemije, smo po evropskih merilih še vedno rdeči in med najslabšimi v Evropi.

Slovenija naj bi že konec meseca prišla v zeleno fazo epidemije. Kriterij, ki ga je postavila naša vlada za zeleno fazo, je povprečno manj kot 300 okužb na dan v zadnjem tednu. A nikar ne pričakujte, da nam bodo zaradi tega druge države odprle meje. Po skupnih evropskih kriterijih smo že vedno rdeči in med najslabšimi v Evropi. Dobra novica pa je, da vsaj nismo temno rdeči.

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC ECDC

Po podatkih Evropskega centra za nadzor bolezni je Slovenija na sedmem mestu po številu okužb. Podatki se sicer nanašajo na 17. in 18. teden leta, kar pomeni, da izboljšanje v zadnjih dneh še ni upoštevano. Po podatkih NIJZ je 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev pri nas trenutno 350, kar je precej manj od 430, kolikor je upoštevano v grafu, a kljub temu visoko v zgornjem delu grafa.

Kljub občutnemu izboljšanju smo daleč od tega, da bi spadali med zelene države po skupnih evropskih kriterijih. 13. oktobra lani je namreč EU sprejela skupne kriterije, kdaj se lahko omeji prehajanje meja.

Za državljane zelenih držav ne sme biti omejitev, za druge pa se lahko uvede karantena ali testiranje, a meja za zeleno državo je 25 primerov v zadnjih 14 dneh na na sto tisoč prebivalcev. Slovenija jih ima 350, v najboljši obalno-kraški regiji znaša 264, torej več kot desetkrat preveč za zeleni seznam. Poleg tega mora biti za uvrstitev med zelene države manj kot štiri odstotke pozitivnih testov.

Čeprav je bilo pri nas v nedeljo 7,5 odstotka pozitivnih PCR testov (tako nizek ni bil delež pozitivnih testov že od začetka oktobra, sicer zadnje čase znaša okrog 12 odstotkov), Slovenija ta kriterij izpolnjuje, saj se pri izračunu upoštevajo tudi hitri testi, tako da je pozitivnih dober odstotkov vseh testov. Dokler 14-dnevna incidenca, ki je trenutno 350, ne pade pod 150, bomo po evropskih kriterijih ostlai rdeča država. 

Po trenutnih kriterijih ni zelo verjetno, da bi necepljeni Slovenci, ki covida-19 niso preboleli, lahko potovali brez testiranja. Omejitve lahko sicer določi vsaka država po lastni presoji. Potovanja v temno rdeče države se močno odsvetuje, v rdeče pa odsvetuje, piše v odločitvi EU. Temno rdeče so države, kjer je 14-dnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev več kot 500.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:45 18.maj 2021.

    Za EU bi morala veljati enotna pravila, ne da se vsaka država nekaj po svoje štrika.

  • Ender3 11:54 18.maj 2021.

    Šejšelski otoki, ki so najbolj precepljeni imajo trenutno največjo incidenco okužb, pa se ne ubadajo s semaforjem. Ugotavljajo pa, da se Kitajskim cepivom ne bodo prekužili.

  • rd2dmk2 09:51 18.maj 2021.

    takole bodo naredili naši korenjaki, najdl bodo 1000 osebkov, ki so negativni in jih petkrat na dan cepili za solidne pare, potem bo deleš pozitivnih 0,01 procent in bomo ne zeleni, modri bomo , in bomo letel lahko ma kamor ...prikaži več čte, makar tud na Krk.