Slovenija
24387 ogledov

Mladci iz Majbert Pfharm nategnili Slovenijo?

Luka Lah, Majbert Pharm,  Alan Amadej Eferl Youtube/prtscr
Hitri testi dobavitelja Majbert Pharm ne izpolnjujejo tehničnih zahtev, je pričala virologinja. Vodstvo NLZOH naj bi to zavestno pometlo pod preprogo.

Na petkovi seji preiskovalne komisije DZ je kot priča nastopila tudi virologinja Metka Paragi, nekdaj zaposlena na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NZLOH). Po njenih besedah testi Majbert Pharm za hitro testiranje na koronavirusno okužbo niso ustrezni in ne izpolnjujejo tehničnih zahtev, NZLOH pa je kljub temu njihovo ustreznost potrdil in uporabo testov priporočil vladi.

Na vprašanja je pred komisijo najprej odgovarjala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, ki je med drugim zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija hitrih testov podjetja Majbert Pharm opravljena nestrokovno. Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovne kriterije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Zavrnila je tudi namigovanja, da naj bi NLZOH zaradi opozarjanja na nestrokovnost verifikacije odpustil eno od zaposlenih, to naj bi bila ravno Paragijeva.

hitri test antigenski testi | Avtor: Profimedia Hitri antigenski test. Profimedia

Nekdanja vodja referenčnega laboratorija: "Niso ustrezni!"

Zaslišanje Paragijeve sicer ni bilo predvideno na dnevnem redu preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanec LMŠ Robert Pavšič in ki je Paragijevo po poročanju portala povabil na sejo. Nekateri člani komisije se sprva z zaslišanjem druge priče niso strinjali, sklicevali so se na postopkovne nepravilnosti, zmotil jih je tudi način, na katerega je priča prejela vabilo. Paragijevo so nato vendarle zaslišali.

Kot poroča 24ur.com, je bila virologinja 15 let nacionalna kontaktna točka pri Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), hkrati je bila zaposlena na NLZOH, kjer je vodila referenčni laboratorij za covid-19.

Po njenih besedah direktorica kompetentnim strokovnjakom ni dovolila delati na tem področju. Komisiji je Paragijeva tudi predložila elektronska sporočila, ki naj bi to potrjevala. Meni, da je bila z mesta nacionalne kontaktne točke za ECDC in nacionalnega laboratorija odrinjena, ker je delala samo strokovno in "si je kaj upala reči".

"Majbert Pharm testi niso ustrezni. Ne izpolnjujejo pogojev ECDC, niti tehničnih zahtev."

Virologinja Metka Paragi

"Majbert Pharm testi niso ustrezni. Ne izpolnjujejo pogojev ECDC, niti tehničnih zahtev," je dejala. Poudarila je, da ministrstvo ni moglo samo postaviti tehničnih zahtev za hitre teste, saj je za to potrebna stroka ali nekdo iz NLZOH.

Ker so opazili, da stvari statistično in po smernicah ne držijo, so direktorici napisali ostro pismo. Po njenih besedah poročilo NLZOH nima skladnih zaključkov s podatki testiranja, zato se nanj ne moremo zanašati.

Majbert Pharm je v lasti Klemna Nicolettija in Alana Amadeja Eferla, znanima iz piramidnih shem s kriptovalutami. Z njima je bil povezan Luka Lah, nekdanji član SDS, znan  po aferi Snegec. Podjetje je dvignilo prah že na začetku leta zaradi čudnih okoliščin sklepanja posla z državo glede prve dobave hitrih testov, ki so ga pospremili z objavami zapravljivega življenjskega stila.

Paragijeva je bila kritična tudi do tega, da naj bi testirali samo en test, saj običajno testirajo teste vsaj treh ali štirih proizvajalcev. Kot pravi, so se na seznamu zbranih proizvajalcev znašli tudi testi, ki so ponujali teste z višjo specifičnostjo in občutljivostjo, pa jih NLZOH ni želel sprejeti v verifikacijo.

Žohar Čretnikova je sicer na seji pred tem pojasnila, da so se tako odločili zaradi omejenih kapacitet ob povečanem testiranju na covid-19 in ker proizvajalcev niso želeli postavljati v neenakopraven položaj. Verifikacijo HAG testov Majbert Pharma so opravili kot javno službo na zahtevo ministrstva za zdravje, HAG teste drugih ponudnikov pa bi verificirali v okviru tržne dejavnosti, česar od njih "ne zahteva noben zakon".

Preverjanje tehničnih zahtev razpisa pa po njenih besedah ni bilo v njihovi pristojnosti. "Mi smo preverjali strokovne zahteve razpisa, torej občutljivost in specifičnost testov," je dejala.

Na sejo sta bila kot priči vabljena tudi direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ter nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki sta svojo odsotnost opravičila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 18:31 17.oktober 2021.

    Ti plačaš za testiranje vsaj deset evrov, razumem, da mora dobiti oseba, ki izvaja plačilo za delo, ki ga opravlja, ampak vrednost takih testerjev je morda 7€ za 100 kosov. Pa sem napisal previsok znesek.

  • Amy_Hill 12:28 17.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • eminenca 20:32 16.oktober 2021.

    sramota , da se objavijo take slike, in ti naj bi li posredniki .... vse lepo in prav