Slovenija
34 ogledov

Mladi brez denarja za študij

študentski dom Nik Rovan
Študentski domovi. Trenutno v Ljubljani na posteljo ne čaka niti en študent. Upad vlog.

Postelje. Čeprav so študenti še nedavno na postelje v študentskih domovih čakali po več mesecev, v Ljubljani trenutno niti en študent, ki se je prijavil na razpis za sobo, ne čaka na prosto posteljo.

Vse manj študentov

Od leta 2008 število študentov, ki bivajo v ljubljanskih študentskih domovih, upada. Vzroki so različni, pravi Darinka Kabelka iz Študentskih domov v Ljubljani. Razlogi so “upad rodnosti, decentralizacija
univerze, konkurenca zasebnega sektorja, mladi pa tudi nimajo sredstev za študij”, razlaga. V Ljubljani je sicer 28 študentskih domov s 7.509 posteljami. V tem študijskem letu se je zanje na novo 
prijavilo 4.937 študentov.

Tri leta v domu

Povprečna doba, ki jo študentje preživijo v domu, je tri leta. Tisti, ki študij zaključijo konec septembra, se po navadi sicer izselijo že junija. Poleg slovenskega državljanstva in statusa študenta sta pogoja za pridobitev sobe oddaljenost stalnega bivališča od kraja študija vsaj 25 kilometrov in nezaposlenost, upoštevajo pa se tudi družinski prihodki. Izredni študenti morajo imeti vsaj tri dni programa na teden in ne smejo biti zaposleni.

Če študenti živijo pri zasebnikih, lahko zaprosijo za delno subvencijo najemnine. Letos je pri zasebnikih razpisanih 2.250 subvencij. Decembra so k vselitvi v študentske domove povabili še 319 študentov, ki so izpolnili pogoje za subvencionirano bivanje pri zasebnikih, a te pogodbe z njimi niso sklenili.

Komentarjev 1
  • gec 11:25 18.januar 2012.

    naj grejo delat,naj ne izsiljujejo države.