Slovenija
19 ogledov

Mladi brez pravice odločanja

"Starejši ne zastopajo interesov mladih, ampak interese svojih skupin. Niti nima Žurnal24 main
Pokojninska reforma. Starejši pogajalci skrivnostni o svoji starosti in izpolnitvi pogojev za upokojitev.

 

5 pogajalcev nam ni bilo pripravljenih razkriti podatkov o tem, kdaj bodo šli v pokoj.

 

Sindikalisti Dušan Rebolj, Dušan Semolič, Drago Lombar in Boris Mazalin ter predstavnik gospodarstva Samo Hribar Milič nam niso bili pripravljeni razkriti podatkov, koliko delovne dobe imajo in kdaj bi izpolnili pogoje za upokojitev. Menili so, da gre za vprašanja zasebne narave.

Neravnovesje med člani

Vprašanja smo zastavili 11 vidnejšim pogajalcem, ker sedijo v skupini, ki bo narekovala prihajajočo pokojninsko reformo. Skupino sestavljajo večinoma starejši, le ena sindikalistka ima manj kot 30 let. Izkazalo se je, da so nam pretežno odgovorili mlajši udeleženci pogajalske skupine, starejši – nekateri od teh so tik pred upokojitvijo – pa so se zavili v molk.

"Osebnih interesov ni mogoče zanikati. Vsi pravijo, da na mladih svet stoji, pri akciji, kot so pogajanja o pokojninski reformi, pa mladi na žalost izpademo," meni Klement Perko, šef podmladka opozicijske SDS. Tako kot Marko Kastelic iz Mladega foruma SD je prepričan, da bi mladi morali biti bolj zastopani, ker bodo prav oni čutili posledice te reforme. Ekonomist Sašo Polanec pravi, da sindikati ne predstavljajo celotne populacije, zato je vlada tista, ki mora pri predlogih upoštevati vse generacije: “To, kar počne Pahor, je v večji meri zastopstvo vseh generacij.”

Kdaj se bodo upokojili

Borut Pahor, predsednik vlade, 46 let, ima 22 let delovne dobe. Pogoje za upokojitev bi po trenutni zakonodaji izpolnil leta 2026. Odločitve, ali bo podaljšal delovno aktivnost, še ni sprejel.

Nina Avbelj, šefinja Zveze delavcev – Solidarnost, 29 let, ima tri leta in pol delovne dobe. Upokojitev je zanjo “še zelo odmaknjena”. Ocenjuje, da bi delovno aktivnost težko podaljšala po 65. letu.

Ivan Svetlik, minister za delo, 59 let, ima 35 let delovne dobe. O tem, kdaj se bo upokojil, še ne razmišlja.

Zdenko Lorber, zveza sindikatov Alternativa, 41 let, ima (z benifikacijo) 26 let delovne dobe. Ker se pokojninska zakonodaja spreminja vsakih deset let, je prepričan, da ga čaka še kakšna reforma.

Dušan Bavec, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, 47 let, ima 18 let delovne dobe. Do upokojitve ima po zdajšnji zakonodaji še 16 let, po novi 18. Delovno aktivnost bo podaljšal, “če bodo bonusi dovolj privlačni”.

Jože Smole, Združenje delodajalcev Slovenije, 55 let, ima 29 let delovne dobe. Ali bo podaljšal delovno aktivnost, “je odvisno od zdravja in razmer na trgu dela”. Do upokojitve ima še osem let.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.