Slovenija
27 ogledov

Mladi čistijo Velenje

Čiščenje Velenja. Gregor Katič
Dijaki in študentje. Iščejo najrazličnejša dela. Največ ponudb v strežbi.

Vesela sem, da sem tudi letos dobila delo, saj tako vsaj nekaj zaslužim in prihranim zase. Delo ni težko, morda je malo moteča le vročina,” pravi Špela, dijakinja, ki te dni skrbi za čistejše Velenje.

Največ deset dni

Projekt Čisto moje Velenje, v sklopu katerega dijakom in študentom ponujamo počitniško delo, izvajamo od leta 2002. Takrat je bilo vključenih 37 mladih, zanimanje pa iz leta v leto raste. Tako je bilo v projekt predlani vključenih 444, lani pa že več kot 600 mladih Velenjčank in Velenjčanov. Letos zaradi varčevalnih ukrepov delo ponujamo 452 mladim; od teh je 366 dijakov in 86 študentov,” našteva Maja Gorjup Zdovc iz službe za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje.

Mladi lahko delo opravljajo največ deset delovnih dni oziroma 80 ur, da jih pride na vrsto čim več. “Na uro zaslužijo tri evre,” dodajajo na velenjski občini, kjer bodo mladi opravljali različna dela vse do konca septembra.

Strežba in prodaja

Nekateri si delo v počitniških dneh poiščejo tudi prek študentskih servisov (ŠS). “Izbira del je precejšnja, daleč največ pa je ponudb za delo v strežbi,” pravijo tako v Agenciji M servis v Celju kot v podružnici ŠS Maribor. “Imajo pa fantje na voljo večjo izbiro del,” pove Katja Rojnik iz ŠS.

Nekoliko manj ponudb kot prejšnja leta sicer opažamo, a ne bistveno,” pa pravi Julija Zakošek iz ŠS. Kot dodaja, poleg prodaje v trgovinah prevladujejo ponudbe za razna akviziterska, fizična in administrativna dela. “Petnajst- in 16-letni dijaki si delo največkrat poiščejo v podjetjih, v katerih delajo njihovi starši,” opaža Zakoškova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.