Slovenija
5 ogledov

Mladi danes težko odrastejo

Potrebni bodo zelo resni rezi, da se ustavijo negativni trendi, ugotavljajo mini Žurnal24 main
Prvaki v Evropski uniji. Največ začasno zaposlenih, največ doma, najbolj politično apatični.

Mladi. "Največji problem, ki ga kaže raziskava, je problem brezposelnosti mladih," je po predstavitvi raziskave Mladina 2010 dejal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Pred desetimi leti je bilo redno zaposlenih 60 odstotkov 29-letnikov, lani jih je bilo le še 48 odstotkov. Raziskavo Mladina 2010 je opravila mariborska filozofska fakulteta, ki je dobila razpis urada za mladino v vrednosti 79 tisoč evrov.

Nočno in izmensko delo
"Mladi v Sloveniji so nadpovprečno kul, zdaj imamo empirične dokaze za to; so fleksibilni, so kompetentni, še nikoli tako informacijsko pismeni ... imamo pa nekaj konstelacij, predvsem družbenih, ki preprečujejo mladim, da bi odrasli," ugotavlja Peter Debeljak, direktor urada RS za mladino.

Raziskava Mladina 2010
Rezultati. Veliko upadanje števila mladih, naraščanje brezposelnosti, drastično povečanje število diplomantov brez službe, rekordna vključenost v začasne oblike dela, posledično poznejše odseljevanje in rojevanje otrok.

Po začasnih zaposlitvah mladih je Slovenija prva v Evropi. "Imamo resen problem pri fleksibilnih oblikah zaposlovanja mladih, tudi tukaj smo prvi v Evropi: večerno delo, izmensko delo, nedeljsko delo. Jasno, da s takimi oblikami dela mladi ne morejo načrtovati družine. Potrebni bodo zelo resni rezi, če hočemo presekati trend, ki je negativen," poudarja Debeljak.

Politikom ne verjamejo
"Iz vsega tega ne preseneča, da so mladi izrazito nenaklonjeni politiki – spet smo rekorderji v EU pri tem, kako malo pomena mladi pripisujejo politiki," pravi vodja raziskave Miran Lavrič. V nasprotju s tem narašča angažiranost mladih v prostovoljnih dejavnostih, krepi pa se tudi protestni potencial mladih; vedno bolj sodelujejo v bojkotih in na demonstracijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.