Slovenija
26 ogledov

Mladi in brezposelni

Mladi iskalci zaposlitve se srečujejo s številnimi težavami. Žurnal24 main
Več kot 13 tisoč mladih je na prvo zaposlitev v povprečju čakalo dobrih devet mesecev. Med njimi je tudi Sandra Ištvan iz Velenja, ki nas je opozorila težave pri iskanju prve zaposlitve.
"Pet mesecev sem delala prek javnih del za okoli 400 evrov na mesec. Ko sem se potem prijavila na zavod in šla na center za socialno delo po podporo, so mi rekli, da moram biti en mesec brez prilivov. Ker sem decembrsko plačo dobila januarja, sem morala počakati do februarja, da sem zaprosila za podporo, ki sem jo nato dobila šele marca. Kako naj bi preživela vmes, pa nikogar ne briga," je povedala Sandra.

Za poceni delavce

© arhiv Žurnal24

 
Sicer pa se brezposelni srečujejo še z drugimi težavami. Kot na lastnih izkušnjah spoznavajo mnogi iskalci zaposlitve, je veliko delodajalcev, ki raje najemajo študente ali pa ljudi prek zavoda zaposlijo samo za tako dolgo obdobje, kolikor trajajo subvencije in davčne olajšave, nato pa jih odpustijo in zaposlijo nove ter tako pridejo do cenejše delovne sile.

Brez pomoči, brez službe
Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) so nam odgovorili, da morajo centri za socialno delo pri dodeljevanju podpore pač upoštevati zakon, vendar pa se lahko na podlagi dejanskega položaja odločijo tudi za takojšnje izplačilo denarne pomoči. Na očitke očitke o slabostih ukrepov aktivne politike zaposlovanja pravijo, da spoštovanje zakonov s strani delodajalcev nadzira inšpektorat za delo. Prepričani so, da v primeru omenjenih ukrepov ne moremo govoriti o izkoriščanju, saj bi drugače težje zaposljivi in iskalci prve zaposlitve težko dobili delo.

Zaspana država
Da je država zaspala, meni tudi direktor agencije za posredovanje dela Adecco Miro Smrekar: "Trg dela se ves čas spreminja in od vseh akterjev zahteva prilagodljivost in nadpovprečno angažiranost. Začeti bi morali že v šoli z vzgojo otrok in oblikovanjem vedenjskih vzorcev." Ob koncu leta 2007 je bilo na zavodu prijavljenih 68 tisoč brezposlenih, od tega 13.329 iskalcev prve zaposlitve. Tudi tisti s sedmo ali višjo stopnjo izobrazbe so na službo v povprečju čakali devet mesecev in 13 dni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.