Slovenija
18 ogledov

Mladi in izobraženi največ na internetu

(Foto: iStockphoto)
1/12
Žurnal24 main
Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe. Slovenija na področju tehnologije v primerjavi z drugimi državami članicami EU med srednje razvitimi.

Namen svetovnega dneva je povečati zavedanje o pomenu uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT). Te med drugim vključujejo uporabo interneta, računalnika in mobilnega telefona. Tukaj je opaziti kar nekaj razlik med posamezniki glede možnosti dostopa do IKT ter njihove uporabe.

42 odstotkov anketirancev zurnala24.si je dejalo, da jih na spletu najbolj privlačijo novice, 32 odstotkov pa socialne mreže. Le tri odstotke bralcev zanima spletno nakupovanje, 23 odstotkov pa druge stvari. V anketi je sodelovalo 31 bralcev.

Mladi in visoko izobraženi na prvem mestu
Slovenija je na ravni EU po opremljenosti gospodinjstev z IKT med srednje razvitimi državami.

Rednih uporabnikov računalnika je največ med mlajšimi in bolj izobraženimi osebami. Med osebami, starimi od 10 do 74 let, je bilo v prvem četrtletju lani 68 odstotkov rednih uporabnikov računalnika.

Delež rednih uporabnikov interneta je največji med osebami z visoko izobrazbo (93 odstotkov) in najmanjši med tistimi z nizko izobrazbo (54 odstotkov).

Med osebami, starimi od 10 do 24 let, je bilo 98 odstotkov rednih uporabnikov računalnika.

63 odstotkov gospodinjstev iz gosto poseljenih in le 51 odstotkov gospodinjstev iz redko poseljenih območij uporablja širokopasovno internetno povezavo. Več podatkov najdete v galeriji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.