Slovenija
72 ogledov

Mladi največ štiri mesece na zavodu

slovenija 06.09.11, vpis v studentski servis, student, vpis, zaposlovanje, stude Anže Petkovšek
S programom Jamstva za mlade 2016-2020 naj bi uresničili poziv Evropske unije, po katerem bi mladim do 30 leta v štirih mesecih po prenehanju šolanja ali začetku brezposelnosti zagotovili kakovostno ponudbo za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je danes predstavila nove programe aktivne politike zaposlovanja, ki so sofinancirani iz ESS in se v teh dneh potrjujejo na organu upravljanja in izvajanja programa Jamstva za mlade. 

Po pozivu Evropske komisije, da naj države članice zagotovijo, da vsi mladi, stari do 25 leta, v štirih mesecih po prenehanju šolanja ali začetku brezposelnosti dobijo kakovostno ponudbo za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo, sprejela Izvedbeni načrt jamstva za mlade 2016 – 2020.

Mladi pri nas do 30 in ne 25 leta

sejem knjig | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaradi posebnosti Slovenije, kjer mladi pozno vstopajo na trg dela, je ciljno skupino jamstva za mlade v Sloveniji razširila do 30 leta. 

"S sprejetjem jamstva za mlade Slovenija jamči, da bo vsaki mladi osebi v starosti od 15 do 29 let ponujena zaposlitev (tudi s pripravništvom), usposabljanje na delovnem mestu, vključitev v formalno izobraževanje ali drugo usposabljanje, povezano s potrebami delodajalcev, v štirih mesecih po prijavi v evidenco brezposelnih oseb pri zavodu za zaposlovanje," so sproočili z ministrstva.

Spremembe pripravništev in vajeništva

Izvedbeni načrt zajema 15 ukrepov, ki se delijo na preventivni sklop in sklop, ki je namenjen mladim, ki so že vstopili na trg dela. V petih letih bo za ukrepe namenjenih okvirno 300 milijonov evrov sredstev iz državnega proračuna ter evropskih sredstev, vlada pa naj bi z njimi prenovila tudi sistem pripravništva in vajaništva ter naslovila vprašanje prekarizacije mladih.

Kako uspešni so bili do sedaj

Učitelj v razredu | Avtor: Profimedias Profimedias
Trenutno se na področju zaposlovanja izvajajo trije ukrepi: Prvi izziv, Podjetniško usposabljanje za brezposelne ženske, ter Usposabljanje na delovnem mestu za osebe, stare 30 let in več. 

"O njihovi uspešnosti trenutno še težko govorimo, ker ukrepi niso zaključeni, se je pa v preteklosti predvsem Prvi izziv izkazal za enega bolj kakovostnih ukrepov," ocenjujejo pri Sindikatu Mladih, kjer so poleg poznega sprejemanja izvedbenega načrta JZM opozarjali predvsem na neurejena pripravništva na področju socialnega varstva ter vzgoje in izobraževanja ter prekarizacijo mladih. 

"Na Sindikatu Mladi plus opozarjamo na nujnost oblikovanja ter izvajanja ukrepov, ki mladim omogočajo trajne in dostojne zaposlitve, kar pa ukrepi JZM večinoma niso, niti problematike zaposlovanja mladih ne naslavljajo sistemsko, temveč s kratkoročnimi, pogosto neuspešnimi ukrepi," pravijo pri sindikatu Mladi plus. 

Moti jih nestabilno financiranje

Moti jih tudi nestabilno financiranje z evropskimi sredstvi. "Velikokrat se je na sredstva moralo čakati, v letu 2015 se iz teh razlogov ni izvajala kar tretjina ukrepov, večina na področju kulture," so zapisali v analizi izvedbe dosedanje sheme JZM, ki je veljala za leti 2014 in 2015. 

Ocenjujejo, da je bila uspešnost programa povprečno dvotretjinska, tako po porabljenih sredstvih, kot tudi po načrtovanih vključitvah mladih v ukrepe. "Pri tem je bila v povprečju po naših ocenah le ena desetina mladih brezposelnih vključenih v zaposlitve daljše od treh mesecev," opozarjajo pri Mladih plus. "Večina ukrepov ter posledično vključitev je na področju usposabljanja in izobraževanja."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • sprehajalec 14:26 18.maj 2016.

    Ha, ha, ha, kaj bodo na Slovenskih železnicah odprli nova delovna mesta, kot za tiste rudarje iz Trbovlj? Oziroma imajo dogovor z Avstrijci, da mlade šibajo čez mejo?Gospodarska baza Slovenije je šla v maloro, s tem se je ...prikaži več treba sprijazniti. pa tudi nič ni bilo zadnjih 6 let narejenega, da bi si opomogla.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:43 18.maj 2016.

    Sliš se lepo. Upam da bo tako tud v praksi al pa vsaj blizu temu. Rabimo nove zaposlene, to bo koristilo tud sedanjim zaposlenim da bodo imeli večje pokojnine. Več je vplačevalcev, boljša je slika pokojninske blagajne.