Slovenija
98 ogledov

Mladi ne marajo kondomov

Pri kampanji za uporabo kondomov med spolnimi odnosi je pomagal tudi sklad Billa Žurnal24 main
Medtem, ko število neželenih nosečnosti med mladimi upada, število okužb s spolno nalezljivimi boleznimi narašča.

V Veliki Britaniji so lani diagnosticirali 440 tisoč primerov spolno prenosljivih bolezni. Največ okuženih je v med mlajšimi od 25 let. Raziskave so pokazale, da je okoli 15 odstotkov mlaših od 25 let v zadnjem letu brez zaščite seksalo z dvema ali več partnerji. Podatki torej kažejo, da mladi neradi uporabljajo kondome. Kakšni so razlogi za to?

Na kondom pozabili, ker so bili pijani

"Zaradi kondoma spolnost ni tako prijetna." in "Ne vem, kako se bo odzval partner, če predlagam, da uporabiva kondom," sta najpogostejša odgovora britanskih najstnikov, ki so sodelovali v raziskavi, o kateri poroča The Independent.

Podobno odgovarjajo tudi slovenski najstniki. V večnacionalni raziskavi Nepoučeni ali dobro osveščeni, je tretjina Slovencev, starih med 15 in 19 let priznala, da med spolnimi odnosi z novimi partnerji občasno opušča uporabo zaščite. Na kondom "so pozabili, ker so bili pijani," ali "se jim uporaba kondoma preprosto ne zdi kul" in "ne marajo kontracepcije".

Pri 17-letih ima spolne odnose več kot polovica slovenskih najstnikov. Pri prvem spolnem odnosu jih kondom uporabi tri četrtine. Uporaba kondoma nato na račun uporabe kontracepcijskih tablet bistveno upade. Spolno aktivni dijaki v času srednje šole povprečno zamenjajo tri do štiri partnerje.

Med analnimi odnosi večina kondoma ne uprablja

10 odstotkov dijakov in 14 odstotkov dijakov ima glede na raziskavo Spolno vedenje in uporaba kontracepcije med srednješolci v severovzhodni Sloveniji, izkušnje z analnimi spolnimi odnosi. Podatki iz tuje literature kažejo, da ima analne spolne odnose 16 odstotkov deklet s stalnimi partnerji in 12 odstotkov deklet s priložnostnimi partnerji. Večina mladostnikov med analnim odnosom ne uporabi kondoma.

Število obolelih s spolno prenosljivimi boleznimi narašča

Podatki kažejo, da so mladi glede nežele nosečnosti dobro osveščeni, veliko manj pozornosti pa posvečajo spolno prenosljivim boleznim, pred katerimi ščiti le kondom. Najbolj razširjenja ozdravljiva spolna bolezen je klamidija, število obolelih je leta 2013 v primerjavi z letom 2010 naraslo, največ obolelih pa je starih med 20 in 29 let. V porastu je tudi gonoreja.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Syn
    Syn 08:42 22.avgust 2015.

    Še geji pri analnem seksu ne uporabljajo kondoma?? U mater, to pa je nagravžno.

  • micika 21:14 21.avgust 2015.

    zakaj nečejo kondoma??da čim prej zanosijo,se kao zresnijo,grejo od doma....čez 2leti se zopet vrnejo nazaj jokcat k staršem,starši potem vzgajajo njihove pankrte,žal....

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:15 21.avgust 2015.

    Zato pa se ne seksa ko si pjan/nepriseben.