Slovenija
23 ogledov

"Mladi ne vidijo priložnosti"

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Mladi in prostovoljstvo: Začetek novega študentskega krvodajalskega tedna Častim pol litra! Obenem poteka tudi festival prostovoljstva mladih.

"Za to akcijo sem se odločila, ker še nikoli nisem darovala krvi in sem si vedno želela to storiti. Kri sem darovala v Splošni bolnišnici Celje. Ljudi je bilo bolj malo. Sama sem bila tam približno 45 minut in v tem času nas je tja prišlo le kakih pet ljudi," nam je dejala študentka Tina Vojin, ki se je tako že prvi dan udeležila študentskega krvodajalskega tedna.

Oktobra lani je kri prispevalo okoli 700 študentk in študentov, največ v Ljubljani.

Študentske organizacije namreč po oktobru znova organizirajo krvodajalski teden z naslovom Častim pol litra! Namen akcije je mlade spodbuditi k sodelovanju in večjemu zavedanju o pomembnosti življenja vsakega posameznika.

Krvodajalci ste lahko vsi, stari od 18 do 65 let. Tehtati morate najmanj 50 kilogramov, seveda pa morate biti tudi fizično zdravi. Ženske lahko dajejo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri mesece. Odvzem krvi traja od pet do deset minut, posamezniku pa (navadno) odvzamejo 450 ml krvi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pri nas ima kar 40 odstotkov krvodajalcev skupino A, 38 skupino O, 25 skupino B in le 7 odstotkov skupino AB.  

Ta teden poudarek na mladih
Od 23. do 25. aprila potekajo tudi mednarodni dnevi mladih prostovoljcev. Z namenom spodbujanja prostovoljstva se danes začenja 11. festival prostovoljstva mladih. Letošnje geslo je Moč mladih – Tudi mi prispevamo k odpravi revščine in socialne izključenosti.

 

Osrednji dogodek bo v četrtek, ko bo ob 11. uri razprava Jasno in glasno o prostovoljstvu, od 14. do 19. ure pa se bodo mladi prostovoljci predstavljali mimoidočim.

"Letos je tudi evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti. S tem geslom bi radi prikazali, da tudi mladi prispevajo na tem področju. Vsekakor se dovolj vključujejo v to problematiko in naredijo dovolj, a če malo sanjarimo – lahko bi se še bolj. Upam, da bodo zaznali, da je to resnično pomembno. Mladi kdaj niti ne vidijo vseh priložnosti v prostovoljnem delu, da se marsikaj naučijo, dobivajo poznanstva," pravi vodja Centra za razvoj in promocijo prostovoljstva pri Slovenski filantropiji Primož Jamšek.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.