Slovenija
10 ogledov

"Mladi pod prapor partizanstva"

Janez Stanovnik je mlade pozval, naj stopijo pod prapor partizanstva. (Foto: IFP Žurnal24 main
Janez Stanovnik je prepričan v modrost predsednika države. Pozval ga je, naj povabi "krog uglednih ljudi", ki naj odkrito povedo svoja mnenja glede časa, "ko je narod v krizi".
Po besedah Janeza Stanovnika OF ni tista, ki je sprožila upor, temveč je to storil okupator z okupacijo.

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik je na slavnostni seji glavnega odbora zveze predsedniku države Danilu Türku predlagal, naj povabi "krog uglednih ljudi", ki naj odkrito povedo svoja mnenja glede časa, "ko je narod v krizi". Meni, da bi to obrodilo sadove, saj je prepričan "v modrost predsednika republike".

Na izjave Janeza Stanovnika se je odzval tudi podmladek NSI: "Janezu Stanovniku odločno sporočamo, da mladi nočemo in ne želimo stopiti pod prapor OF. Sloveniji bo nadvse bolje, če se v bodoče ne bo ukvarjala s polpreteklo zgodovino, kot to počne Janez Stanovnik in njegova zveza borcev. Slovenci smo bili vedno uporen narod. Na podlagi te upornosti smo se leta 1991 tudi osamosvojili. Mlade lahko danes združuje osamosvojitev Slovenije, ki je največja vrednota, in ne prapori partizanstva. Mladi moramo stopiti pod prapore osamosvojitve Slovenije."

Politično dogajanje: "Zunaj ljudske pameti"
Stanovnik je izpostavil tudi trenutno dogajanje na političnem prizorišču in ga označil kot dogajanje "zunaj ljudske pameti".

Pravi, da vsakodnevne politične dogodke spremlja z žalostjo ter da je trenutno dogajanje "umiranje pri živem telesu", ko drsimo v dezintegracijo in si ljudje dovolijo napadati osnovne elemente države. Ob tem je poudaril, da ne poziva k predčasnim volitvam in političnim zamenjavam.

Toliko, kolikor jih je padlo, jih je preživelo
V svojem govoru je Janez Stanovnik poudaril, da je za Slovenijo med drugo svetovno vojno padlo 35 tisoč vojakov, enako število, kot jih je preživelo. Zato je bil po njegovem mnenju krvav davek, ki se ga je za lastno državo plačalo v času narodnoosvobodilnega boja in osamosvojitvene vojne, strahoten, zaradi česar imamo do njiju svojo obvezo.

Po njegovih besedah so Slovenci z ustanovitvijo Osvobodilne fronte (OF) iz objekta zgodovine postali subjekt lastne usode, OF pa je bila posledica spontane naravne "erupcije patriotizma". V ta upor se je šlo brez ideološke ali kakšne drugačne opredelitve, vanj so vstopili predstavniki vseh osnovnih svetovnonazorskih pogledov, OF pa je gradila slovensko državnost.

"Mladi so rešitev"
Rešitev vidi tudi v mladih, ki jih je pozval, naj stopijo pod prapor partizanstva, "ki je enkrat že rešilo domovino, pa jo bo še enkrat". Sam, kot je dejal, glede na to, da so mu njegovi dnevi šteti, nima nikakršnih ambicij, temveč želi le, da bi bilo v Sloveniji bolje. "Ne morem razumeti, da si nekdo drzne igrati svojo politično igro z interesi države."

Na Stanovnikov poziv sta se ogorčeno odzvala podmladek NSI in Slovenska demokratska mladina (SDM), v kateri menijo, da njegove izjave na mladino vplivajo razdiralno. "Janez Stanovnik želi s preteklostjo neobremenjene mlade spet deliti, čeprav naj bi bil dan upora proti okupatorju dan enotnosti tudi med mladimi. V SDM si želimo, da bi se mladi predvsem združevali za skupno dobro, glede zgodovine pa se ozirali predvsem na čase, v katerih smo bili enotni in povezani (na primer obdobje osamosvojitve Slovenije)," so zapisali v sporočilu za javnost.

Da mlade lahko danes združuje le osamosvojitev Slovenije in ne prapori partizanstva, meni tudi podmladek NSI: "Mladi moramo stopiti pod prapore osamosvojitve Slovenije."

Treba se je ponovno pogovoriti, kaj pomeni imeti svojo domovino in svobodo ter na tej podlagi ponovno graditi prihodnost.
Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo

"Boj za svobodo je potrebno spoštovati"
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič verjame, da je 27. april, torej obletnica ustanovitve OF, skupen praznik in čas, v katerega lahko skupaj verjamemo, in dodaja, da moramo svoje prednike in njihov boj za svobodo neizmerno spoštovati.

Sedanjo politično situacijo je kot slabo označil tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič. Po njegovem mnenju se je Slovenija ujela v past političnih in strankarskih preigravanj, zato mora priti do sprememb.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 12:44 11.januar 2012.

    Ja podmladek NSI in Slovenska Demokratska mladina hi.. hi.. Samostojnost SLO je omogočila in izvedla ZVEZA KOMUNISTOV SLOVENIJE . Ne vem kakšen drug prapor, pod katerega bi želeli stopiti imate v mislih. Mogoče BELO-ŽOLTEGA ? Kozlam na takšne zgodovinske ugotovitve ...prikaži več mularuje , katerih pamet , je klesana pti verouku!

  • Žurnalček 12:39 11.januar 2012.

    Če bo mandatar dobil podporo, takoj povabilo Rusom , da pridejo na protokolaren obisk.!Da se tiste na Prešernovi spomni na 50:50 .