Slovenija
1 ogledov

Mladi pred pomembno odločitvijo

Danes so se zaključili informativni dnevi na fakultetah. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Začetek informativnih dni. Dijaki so pred dilemo: izbrati študij oziroma srednjo šolo, ki jih veseli, a so kasneje zaposlitvene možnosti majhne, ali stopiti na "varno" pot?

Ob koncu januarja je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih že 99.591 brezposelnih ljudi. Na novo se je januarja prijavilo 10.650 brezposelnih, od tega 1.042 iskalcev prve zaposlitve. Da bodo pristali med slednjimi, je strah velikega odstotka študentov, predvsem tistih iz družboslovnih smeri.

Največji padec povpraševanja v gradbeništvu
Zadnji podatki zavoda za zaposlovanje sicer kažejo, da se je povpraševanje po delavcih januarja letos glede na isto obdobje lani najbolj zmanjšalo v gradbeništvu, gostinstvu, finančnih in zavarovalniških dejavnostih ter v trgovini, med predelovalnimi dejavnostmi pa predvsem v proizvodnji kovinskih izdelkov. Povečanje povpraševanja je bilo najbolj izrazito na področju strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnosti.

Srednje šole: manjši delež gimnazijcev
18.420 mladih nadobudnežev, ki bodo letos končali osnovno šolo, se bo lahko vpisalo na 25.423 vpisnih mest na srednjih šolah. Delež razpisanih mest za programe srednjega poklicnega izobraževanja se je glede na preteklo leto nekoliko povečal, predvsem na račun novih razpisanih programov srednjega poklicnega izobraževanja s področja gradbeništva. Že tri leta zapovrstjo se zmanjšuje delež dijakov, vpisanih v programe gimnazij, povečuje pa se delež dijakov, vpisanih v programe srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja.

Naval na Ljubljano in Maribor
Informativni dnevi bodo na fakultetah in srednjih šolah potekali v petek dopoldne in popoldne ter v soboto dopoldne. Predstavile se bodo tudi katoliške gimnazije v Ljubljani, Mariboru, Vipavi in Želimljah. Ljubljansko univerzo naj bi obiskalo okoli 11 tisoč, mariborsko pa šest tisoč bodočih študentov.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je za bodoče študente Univerze v Ljubljani pripravila brošuro Info dnevi 2010 s koristnimi informacijami o fakultetah, opisi poti do njih, voznimi redi in shemami avtobusov in vlakov ter kontaktnimi številkami.

Dilema
Predsednico Študentske organizacije Slovenije Katjo Šobo smo pred začetkom informativnih dni povprašali, kaj svetuje bodočim študentom: izbrati smer, ki jim je všeč, a obstaja tveganje, da ne bodo dobili delovnega mesta, ali se raje odločiti za študij, po katerem jih zagotovo čaka služba. "Več ali manj se vsak odloči za tisto, kar mu je všeč. Tisto, kar ti ne leži, boš težje študiral. Jaz bi tu bodočim študentom svetovala, naj preverijo kakovost študijskih programov, kakšne dodatne možnosti jim nudi program. Je pa res, da upoštevanje samo ene plati ni dobro – moraš upoštevati in zaposlitvene možnosti in tisto, kar ti je všeč."

Preverite prikrite stroške študija
Bodoče študente opozarja, naj se pozanimajo o prav vseh finančnih in organizacijskih vidikih študija: "Vedno se najdejo prikriti stroški študija, že samo pod vpisninami se najde marsikaj, tako da je tu res potrebno, da si bodoči študenti pogledajo, kakšni so realni stroški, ter se pozanimajo, koliko jih bo vse stalo."

Med letošnji študijski novosti sicer spadata tudi gradnji novih stavb za fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo ter fakulteto za računalništvo in informatiko.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.