Slovenija
43 ogledov

Mladi premalo aktivni in predebeli

Po zadnji raziskavi sodeč se Slovenci vse pogosteje udejstvujemo v športnih deja Žurnal24 main
Po zadnji raziskavi sodeč se Slovenci vse pogosteje udejstvujemo v športnih dejavnostih. Premalo aktivni so le še mladi, zaradi česar pri njih zaznavamo naraščajoč trend čezmerne telesne teže in debelosti.

Po nedavni 17. študiji o športno-rekreativni dejavnosti Slovencev, ki temelji na raziskavi Slovenskega javnega mnenja, se je delež občasno aktivnega prebivalstva povečal za 0,7 odstotka, redno aktivnega prebivalstva pa za 4,3 odstotke, odstotek neaktivnega prebivalstva pa se je zmanjšal za 4,5 odstotka.

"Še vedno so premalo aktivni mladi, saj lanska raziskava IVZ kaže, da je delež mladih, starih med 11 in 15 let,  ki so zmerno do intenzivno telesno dejavni, zgolj 20,3 odstotka," nam pove Andrea Backović Juričan z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ). 

Vsaj 30 minut gibanja na dan
Za ohranjanje zdravja in zdrave telesne mase odrasli potrebujemo vsaj 30 minut zmerne telesne dejavnosti na dan vsaj pet dni v tednu oziroma vsaj 150 minut na teden, otroci in mladostniki pa naj se gibljejo vsaj eno uro vsak dan. Poleg aerobnih dejavnosti, kot so hoja, kolesarjenje in tek, stroka priporoča tudi izvajanje vaj za mišično moč in gibljivost vsaj dvakrat na teden, za starejše odrasle (predvsem nad 65 let) pa tudi vaje za ohranjanje in izboljšanje ravnotežja vsaj trikrat na teden.

Debelost predvsem problem otrok
"V Sloveniji zaznavamo naraščajoč trend čezmerne telesne teže in debelosti tako pri otrocih kot pri mladostnikih. Po podatkih fakultete za šport v Sloveniji delež normalno prehranjenih otrok in mladostnikov, starih od 7 do 19 let, upada," razlaga Vida Fajdiga Turk iz IVZ.

Od leta 1987 do 2007 je narasel delež čezmerno težkih fantov v povprečju od 12,9 na 21,2 odstotka, deklet pa od 13,1 na 18,2 odstotka, delež debelih fantov pa je v istem obdobju narasel od 2,7 na 7,7 odstotka in deklet od 2,5 na 5,9 odstotka. Po podatkih raziskave o razširjenosti čezmerne prehranjenosti in debelosti med otroki in mladostniki (2005) je med petletniki čezmerno prehranjenih 18,4 odstotka dečkov in 20,9 odstotka deklic, predebelih pa med dečki te starosti 9 odstotkov, med deklicami pa 7,9 odstotka.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se Slovenija med 41 evropskimi ter severnoameriškimi državami po deležu čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvršča v prvo tretjino držav. V teh državah se deleži čezmerno hranjenih in debelih gibljejo med 30 odstotki in šestimi odstotki. Povprečje vseh znaša 13 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.