Slovenija
49 ogledov

Mladi seksajo nepoučeni

Par Žurnal24 main
Dan kontracepcije. Slovenija: prvi seks pri 16 letih. Le vsak četrti zaščiten.

Nedolžnost večina mladih pri nas izgubi pri 16 letih. Kontracepcijo jih pri prvem spolnem odnosu uporabi le 25 odstotkov. To so statistike, ki so jih sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, in prav zaradi tega so jutrišnji svetovni dan kontracepcije namenili predvsem spodbujanju varne in odgovorne kontracepcije med mladimi.

Premalo uporabe kondoma

Skoraj tretjina mladih Slovencev meni, da je umik spolnega uda iz nožnice pred ejakulacijo učinkovita metoda kontracepcije, čeprav gre dejansko za zelo nezanesljivo metodo, pravi Nataša Pečnik iz Bayerja.

Pri nas se še vedno premalo uporabljata kondom oziroma dvojna zaščita, torej hormonska kontracepcija in kondom hkrati, pa dodajata Zalka Drglin in Barbara Mihevc Ponikvar z inštituta za varovanje zdravja. Takšna oblika zaščite varuje tudi pred številnimi spolnoprenosljivimi okužbami, ne le pred nezaželeno nosečnostjo, opozarjata in rešitev vidita v večjem številu vsebin za zdravo spolnost v osnovnih in srednjih šolah.

"Glede na mednarodno raziskavo je v Sloveniji spolno vzgojo v šolah imelo samo 34 odstotkov mladostnikov,” še pravi Pečnikova. Za primerjavo: manj spolne vzgoje imajo v šoli samo še mladi Egipčani, Turki in Italijani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.