Slovenija
60 ogledov

Mladi spolno aktivni, a brez zaščite

Več kot tretjina od okoli 205 milijonov nosečnosti na leto je nenačrtovana. (Fot Žurnal24 main
V Sloveniji je spolno aktivnih 58 odstotkov najstnikov, 25 odstotkov mladih pa pri prvem spolnem odnosu ne uporabi nobene zaščite.

Mednarodna raziskava je pokazala, da imajo mladi v Evropi prvi spolni odnos v povprečju ob starosti okoli 16 let. Kljub temu, da najstniki po svetu relativno dobro poznajo vrste kontracepcijskih metod, jih kar 45 odstotkov ob prvem spolnem odnosu z novim partnerjem ne uporabi nobene kontracepcijske metode.

Skoraj polovica prvič brez zaščite
Mladi dajejo pri pripravljanju na zmenek, ki bi lahko vodil k spolnim odnosom, več poudarka osebni higieni (prhanje, voskanje in odišavljanje) kot kontracepciji. 44 odstotkom mladih se zdi osebna higiena bolj pomembna kot kontracepcija, kadar se pripravljajo na zmenek, ki bi lahko vodil k spolnim odnosom. 45 odstotkov spolno aktivnih mladih ima kljub vsemu nezaščiten prvi spolni odnos z novim partnerjem - to je 25 odstotkov več kot predlani.

V Evropi skoraj tretjina mladih (31 odstotkov moških in 25 odstotkov žensk) verjame, da je prekinjen spolni odnos učinkovita kontracepcijska metoda, kljub temu, da je dejansko zelo nezanesljiva. Kar 42 odstotkov mladih ima dobrega prijatelja ali svojca, ki ima izkušnjo z nenačrtovano zanositvijo, v Evropi je takih 21 odstotkov moških in 36 odstotkov žensk. Glede na raziskavo iz leta 2009 je število takih poraslo za tretjino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.