Slovenija
4550 ogledov

"Stanovanj ni, želijo nas izriniti na obrobje mesta"

stanovanja
1/4
Anže Petkovšek
Okoli 30 pripadnikov iniciative Kje bomo pa jutri spali? je s protestom v Ljubljani danes zahtevalo stanovanja za ljudi, ne za kapitalske dobičke.

Gibanje zahteva brezplačen prenos nepremičnin, ki bi se lahko koristile za povečanje fonda javnih najemnih stanovanj, z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Stanovanjski sklad RS.

V gibanju, ki ga sestavljajo predvsem mladi, so kritični do dogovora, da bo stanovanjski sklad zemljišča, ki so primerna za stanovanjsko gradnjo in so trenutno v lasti DUTB, odplačal. Kot so poudarili v izjavi, smo državljani ta zemljišča že odplačali z državno dokapitalizacijo bank in slabe banke.

"Stanovanjski sklad ... ni bil dokapitaliziran že od leta 2009. Sedaj se je vlada odločila, da bo dokapitalizirala sklad za ocenjeno vrednost zemljišč, ki se jih bo preneslo iz DUTB. Kar pomeni, da bo Stanovanjski sklad RS celotno dokapitalizacijo takoj prenesel na slabo banko. Vlada tako ne bo dokapitalizirala Stanovanjskega sklada RS, temveč ga bo le uporabila kot posrednika pri dokapitalizaciji slabe banke," je v imenu gibanja poudaril Matija Sirk.

"DUTB hoče za zemljišče vsaj 2,6 milijona evrov, mi pa hočemo dostopna in varna javna stanovanja," je dodal.

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V gibanju vladi očitajo tudi, da se je odločila zgolj za prenos zemljišč na manj priljubljenih lokacijah, ki bi slabše nastopile na trgu ter DUTB prinesle manj dobička. Prav zato so protest danes pripravili na Parmovi ulici v Ljubljani, na enem od zemljišč nedaleč od središča mesta, ki je v lasti DUTB, a ne bo preneseno na stanovanjski sklad.

'V tem mestu se ne morem osamosvojiti', 'Kje bomo pa jutri spali', 'Mi na cesti, DUTB profitira', so le nekateri napisi, ki smo jih danes videli na transparentih v središču prestolnice. 

"To je eno bolj zanimivih zemljišč z relativno centralno lokacijo. Trend v zadnjih 10 letih je - in v prihodnosti bo še bolj - da se neprofitne gradnje in dejavnosti odriva iz centra mesta, medtem ko se centralne lokacije namenjajo profitni dejavnosti. Ravno zato je tako pomembno, da se na tej lokaciji izvaja javni in ne tržni interes," je poudaril Klemen Ploštajner.

Vlada je imela možnost neodplačni prenos zemljišč omogočiti s spremembo zakonodaje, a se je odločila prednost dati fiskalni stabilnosti in delovanju DUTB, kot so si ga zamislili, pred stanovanjsko politiko, so prepričani v gibanju.

stanovanja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Mlada generacija ima medtem vse večje težave pri reševanju stanovanjskega vprašanja. "Naša edina možnost je, da kupimo stanovanje, česar ne moremo narediti s prekarnimi zaposlitvami, ali pa najemamo stanovanja na popolnoma dereguliranem in neurejenem trgu, kjer cene vsakomesečno rastejo, kjer so pogodbe vse bolj neprimerne in kjer so stanovanja vse slabša," je izpostavil Ploštajner.

Podatki kažejo, da v Ljubljani trenutno manjka okoli 4000 neprofitnih stanovanj, do leta 2025 pa bo manjkalo 16.000 dostopnih najemnih stanovanj.

Gibanje sicer namerava svoje aktivnosti nadaljevati, naslednji podobni shod napovedujejo za jesen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Žurnalček 10:36 02.avgust 2019.

    Kaj ima RS z zemljišči v Ljubljani Zemljišča so mestna od MOL-a , ne pa od Stanovanjskega sklada Slovenije ! Kje boste spal ? Zardi mene lahko tudi na Luni ! Kupite si ga ! Če nimate zadost denarja v ...prikaži veča v NM , KK , MB so zlo pocen , pa boste imeli kje spati !

  • Avatar vec
    vec 22:25 01.avgust 2019.

    Problem je ker smo fond poceni stanovanj, že izgubili, ker so ga za 10.000 ali še manj DEM odkupili ljudje ki so prišli v Slovenijo iz bivših republik, s tem praktično ni nič narobe, ampak jih je LDS prepoceni dala, ...prikaži več vse za zmago na volitvah takrat, mogli bi jih dati po taki ceni da bi vsi ki so jih dobili skoraj free, še danes plačevali po 30-50 eur mesečno, se pravi takratni tržni ceni. ZAto so danes enosobna stanovanja cenovno malo pod ceno trosobnega, petsobnega pa itak noben niti ne prodaja.

  • sam50 08:20 01.avgust 2019.

    DUTB je tako ali tako podaljšana roka rdečih,ki nam "legalno" pobira še tisto malo,kar je ostalo....