Slovenija
7 ogledov

Mladi težko do pokojnine

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Sindikati: Vlada ignorira dejanske razmere na trgu dela.

Pokojnine. Nobena reforma ne bo rešila pokojninskega sistema, če vlada ne bo najprej poskrbela, da bodo mladi dobili varne zaposlitve, menijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Vlado bi moralo po njihovem mnenju skrbeti, da imajo mladi vsako leto manj pokojninske dobe, zato ni realno pričakovati, da bi si lahko do 65. leta nabrali 41 oziroma 43 let delovne dobe, kot predlaga vlada.

V ZSSS so prepričani, da so za luknjo v pokojninski blagajni krivi vladni odpustki delodajalcem iz leta 1996, ko jim je prispevno stopnjo znižala z dobrih 15 na 8 odstotkov, s čimer so delodajalci po izračunih sindikalistov od leta 2008 privarčevali kar 6,4 milijarde evrov.

Sindikati zato namesto polnjenja blagajne s podaljševanjem delovne dobe predlagajo izenačitev prispevnih stopenj, plačevanje prispevkov od vseh oblik dela in obdavčitev dividend.

Vlada bo na pripombe socialnih partnerjev počakala do konca avgusta. Če bodo predlogi konstruktivni, bo odprla nov krog usklajevanj, sicer bo zakon v torek poslala v parlamentarno proceduro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.