Slovenija
55 ogledov

Mladi vozniki po novem z več vaje

Za tako vesel izraz na obrazu bodo po novem potrebni vsaj štirje meseci več trud Žurnal24 main
Od danes naprej morajo mladi vozniki (kategorije A2, A in B) na dodatni program usposabljanja. Inštruktor Brane Küzmič: Ideja je dobra, a potrebne bi bile spremembe.

Za dodatni program so se na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) odločili, ker želijo zmanjšati število nesreč. Program bo obvezen za voznike začetnike v kategorijah A2, A in B.

Brane Küzmič, inštruktor varne vožnje, ob tem pravi: "Mislim, da se bo moralo še kaj spremeniti. Dodatni tečaji za mlade voznike so krasna ideja. To, da pa mora iti voznik v štirih mesecih na tak tečaj, pa ni dobra zamisel. Predvidevam, da polovica mladih po štirih mesecih ne bo imelo niti kilometra vožnje. Veliko je takih, ki naredijo izpit in gredo na dopust ter podobno. Morali bi imeti minimalno 4.000 ali 5.000 kilometrov, da vozijo že podzavestno."

Poglejmo, kaj bo program obsegal:
1. Vožnja odličnosti: ta vsebuje razgovor, samostojno vožnjo, analizo in oceno vožnje, razpravo, pri kateri voznik definira, kje so bile med vožnjo kritične točke in podobno.
2. Vadba varne vožnje s praktičnim delom, razpravo o izkušnjah udeležencev ter motivih za vožnjo.
3. Skupinska delavnica o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci v prometu.

V opozorilo vsem:
"Ljudje se ne zavedajo osnovnih stvari. Pozabljajo, da se avto premika. Zamišljeni so, imajo telefon v roki, na vse mislijo, le na vožnjo ne. V desetinki sekunde pri 50 km/h naredite meter in 27 centimetrov," pove Küzmič, ki meni, da višje kazni za prekrškarje niso bistveno pripomogle k zmanjšanju števila nesreč. Kot pravi Küzmič, je dejstvo, da imamo boljšo tehnologijo, hitrejši dostop do prve pomoči, bolj varne ceste in več avtocest ... Poleg tega pa je na cestah toliko pločevine, da pogosto niti ne moremo voziti prehitro.

Štiri mesece več za izpit
Vožnjo odličnosti bodo izvajale avtošole, vadbo varne vožnje in skupinske delavnice pa pooblaščene organizacije.
– Prvi del vožnje odličnosti mora voznik opraviti po najmanj dveh mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja.
– Enodnevno vadbo varne vožnje po najmanj dveh mesecih od udeležbe na prvem delu vožnje odličnosti.
– Drugi del vožnje odličnosti pa po najmanj dveh mesecih od udeležbe na enodnevni vadbi varne vožnje.

Ali drugače: opravljanje vozniškega izpita oziroma pridobitev le-tega se bo podaljšalo za štiri mesece. Ne le dlje časa, za pridobitev vozniškega dovoljenja boste porabili tudi več denarja. Stroške bo določila država, nam je povedal Küzmič.

In ravno odličnostna vožnja je tista, ki poznavalce moti. "Pa saj to je isto, kot da greš še enkrat delat izpit. Nekdo iz avtošole bo šel zraven in te znova ocenjeval. Na koncu ti lahko reče, da nisi dobil izpita, in lahko ga samo vprašaš, kako da ne, če si ga pa dobil pred dvema mesecema. Zato upam, da se bo to spremenilo," pojasnjuje Küzmič.

Potrdilo shranite
Od danes naprej tako velja: če pridobite vozniško dovoljenje, se vam izda tudi karton voznika začetnika za spremljanje dodatnega usposabljanja. Ko boste vozniško dovoljenje želeli podaljšati, bodo na upravni enoti od vas zahtevali tudi
potrdilo o opravljenem programu dodatnega usposabljanja.

Program nedvomno je pametna ideja, le ne v taki obliki, kot je trenutna, zaključi Küzmič: "Vozniki so iz dneva v dan manj disciplinirani in skoncentrirani na vožnjo. Velika večina mladih pelje zelo dobro. Problem je tistih par odstotkov voznikov, ki res divjajo in so nesramni na cesti. In zdaj bodo zaradi teh nastradali vsi mladi vozniki."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.