Slovenija
22565 ogledov

Mladi zdravniki opozarjajo: To je katastrofa za slovensko zdravstvo

Urgenca v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Čakalnica v urgentnem bloku UKC Ljubljana
Zdravniki opozarjajo, da napovedane spremembe nove koalicije, pomenijo katastrofo za javno zdravstvo.

Najverjetnejša nova koalicija, ki jo bodo sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica, je v programski del koalicijske pogodbe zapisala več sprememb na področju zdravstva. Med drugim bi odpravili popoldansko delo pri zasebnikih in koncesionarjih. 

Na napoved so se odzvali Mladi zdravniki Slovenije, ki opozarjajo, da takšna odločitev ne bo prinesla tako želene rešitve. "V primeru drastičnih omejitev dela izven matične ustanove zdravnikom, zaposlenim v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, brez konkretnega povišanja plačila v državnih zdravstvenih ustanovah, ni potrebno imeti kristalne krogle, da lahko napovemo: plaz odhodov zdravnikov iz bolnišnic in zdravstvenih domov, sesuvanje terciarja, padec kvalitete izobraževanja za specializante ter privatizacijo zdravstva po balkanskem modelu. Pod črto - katastrofo za slovensko javno zdravstvo," so prepričani. 

V koalicijski pogodbi je predvidena sprememba zakona o zdravstveni dejavnosti, s katero bo odpravljeno popoldansko delo zdravnikov pri zasebnih izvajalcih zdravstvene dejavnosti in koncesionarjih. Uvedli bodo tudi konkurenčno prepoved dela. 

Zdravniki | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

Koalicijska pogodba predvideva tudi interventni zakon, ki bo vzpostavil ažurne evidence čakalnih dob in takojšnje skrajševanje čakalnih dob z razpisom, ki bo primarno namenjen javnim zavodom, nato koncesionarjem, na koncu pa tudi zasebnikom. 

Bodoča koalicija si je zadala, da pripravi izhodno covidno strategijo, s katero bi se pripravili na morebiten novi val epidemije covida-19.

V koalicijski pogodbi so zapisali še več predlogov rešitev za težave na področju zdravstva. Med drugim bi ustanovili urad pacientovih pravic, uredili področje dolgotrajne oskrbe, posodobili zakon o duševnem zdravju. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 50
  • dare326 13:56 17.maj 2022.

    Golobova vlada se bo redko usrala, ker jih bodo volilci sčevljali.

  • dare326 13:47 17.maj 2022.

    Dragi Mladi zdravniki, mahali ste s stisnjeno pestjo, želeli ste, dobili ste. Ne sedaj jamrati, nisem vedel. Kar ste skuhali, boste pojedli. Velja tudi za ostale.

  • rd2dmk2 09:37 17.maj 2022.

    še eno mladim dohtarjem v poduk. slovensko javno zdravstvo je po nekih "merilih" zelo dobro. ima strokovnjake, ki znajo svoje delo opravit odlično. in ti so v našem javnem zdravstvu. in kot vi mladi (podplačani stremuhi ) so v istem ...prikaži več plačilnem sistemu. in tole vam povem. či bi bili ti naši zdravniki tolk mahnjeni na denar kot vi mladi strmuhi, bi bili že v tujini. vi mladi stremuhi pa izvolte, adijo, me zanima kolk časa boste zdržal v tujini. z vašim znanjem delom in zahtevami.