Slovenija
23 ogledov

Mladim iščejo službe za en mesec

Študenti Saša Despot
Aktivna politika zaposlovanja. Država financira najem mladih za delovni preizkus.

Konec meseca bo začel zavod za zaposlovanje izvajati prenovljen program delovnega preizkusa, ki je od leta 2007 do 2011 zaobjel dobrih 12.300 oseb. Gre za enega izmed ukrepov Jamstva za mlade, s katerimi želi država vsakemu brezposelnemu, mlajšemu od 30 let, v štirih mesecih ponuditi kakovostno ponudbo za zaposlitev, izobraževanje ali usposabljanje. A delovni preizkus bo trajal največ en mesec. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) priznava, da poskušajo taki projekti odpraviti strukturne težave na trgu dela, a sami po sebi ne prispevajo k odpravi brezposelnosti.

Možna bo kombinacija

MDDSZ načrtuje, da bo v program do leta 2015 vključenih 5.540 ljudi, za kar bo država namenila štiri milijone evrov. Ker je program še v pripravi, ni jasno, ali se bo izključeval s katerim drugim socialnim korektivom. "Vsekakor pa bo možen prehod v zaposlitev na podlagi ukrepa oprostitev plačila prispevkov delodajalca za brezposelne mlade, stare do 30 let," zagotavljajo na MDDSZ. 
Dodajajo, da se je v preteklosti zaposlilo 70 odstotkov udeležencev programa.

Komentarjev 2
  • Scott 03:03 16.februar 2014.

    Mladi; čimpreje se odpravite v tujino s trebuhom za kruhom, tem bolje bo za vas.V tujini vas bo večina uspela, nima smisla, da životarite in stojite v vrstah kot na sliki, v demokratičnih deželah ni vrst.

  • proletarec 07:57 15.februar 2014.

    ti vosli ne razumejo, da rabimo več delovnih mest, ne razno raznih subvencij in donacij. Kolikor časa tega ne razumete, vam in nam ni pomoči.