Slovenija
28 ogledov

Mladim le omejena izbira

Zaposleni v gostinstvu bodo z zakonom o malem delu najbolj na udaru, so prepriča Žurnal24 main
Zaključek šolskega leta za dijake in osnovnošolce. Predstavljamo vam seznam dejavnosti, ki se jih lahko udeležijo poleti, in predstavljamo stanje na trgu dela za mlade v teh mesecih.

O dejavnostih, ki se jih lahko v poletnih mesecih udeležijo osnovnošolci in dijaki, smo že pisali. Celoten seznam si lahko ogledate na tej povezavi. Nekatere aktivnosti so brezplačne, za druge bo treba odšteti od pol do 160 evrov. Za večino je potrebna predhodna prijava, saj je število prostih mest omejeno.

Članom svetujemo, da v poletnih mesecih, ko je povpraševanje po delu zelo veliko in so dela hitreje oddana, ponudbo redno spremljajo in čim hireje stopijo v stik s potencialnim delodajalcem.
Carmen Vodovnik, e-študentski servis

Izjemno zanimanje za varstvo
Nekatere šole v naslednjih mesecih organizirajo tudi varstvo otrok. Deveturno varstvo bo potekalo na štirih šolah. Ker je bistveno cenejše kot pri komercialnih ponudnikih, veliko zanimanje ne preseneča. Mesta so že vsa zasedena, nam je povedala Metka Barlič iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana. Več v članku Šolske torbe grejo v kot.

Sicer pa je poletje za mnoge tudi priložnost, da kaj zaslužijo. Številni si v zadnjih dneh že intenzivno iščejo delo za poletne mesece. Na e-študentskem servisu je trenutno prek 820 prostih mest v strežbi in več kot 720 na drugih področjih.

Od 2008 manj dela
Na e-Študentskem servisu so nam dejali, da od oktobra 2008 beležijo upad ponudbe študentskih del. "Trend se zdaj zelo počasi popravlja, še vedno pa smo daleč pod ravnjo ponudbe v primerljivih mesecih leta 2008," nam je povedala Carmen Vodovnik.

Za dekleta administracija, za fante kratkotrajna dela
"Dekleta največ povprašujejo po administrativnih delih, promocijah, prodaji, delu hostese, pa tudi po lažjih delih, kot so pakiranje, deklariranje, lepljenje. Fantje največ povprašujejo po dobro plačanih kratkotrajnih delih, npr. selitvah, po delu na računalniku in v proizvodnji," še pravi in dodaja, da delo, povezano s smerjo njihovega študija, zanima študente višjih letnikov. Trenutno je največja ponudba za prodajo in delo s strankami, za trženje in anketiranje ter promocije in gostinska dela.

Nasveti pred začetkom dela
"Svetujemo, naj se že pred začetkom dela z delodajalcem zelo natančno dogovorijo o vseh pogojih dela, urni postavki, trajanju dela, zahtevah, dodatnih pogojih in pa tudi o roku, v katerem lahko pričakujejo plačilo. Pomembno je tudi, da jim delodajalec, še preden začnejo delati, podpiše in požigosa en izvod napotnice. Če kljub temu pride do nesoglasij, se študent lahko obrne na študentski servis. Posredovali bomo kot mediator med njim in podjetjem," še pravi Vodovnikova. Vredno je tudi preveriti, ali je bodoči delodajalec na seznamu neplačnikov. To lahko preverite na spletni strani neplacniki.info, o kateri smo že pisali v članku Vas zanima, kdo ne plačuje?

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.