Slovenija
59 ogledov

Mladina spet izgubila proti Krkoviču

"Jaz sem duša, ki izpoveduje, kar je danes v glasbi redkost," pravi Krkovič. (Fo Žurnal24 main
Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo okrožnega sodišča, da mora revija Mladina zaradi neutemeljenih obtožb D. Njavru, T. Krkoviču in R. Suhadolniku plačati visoko odškodnino.

Sodni postopek na ljubljanskem višjem sodišču je sprožila Mladina, ki je želela izpodbiti veljavnost sodbe okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je aprila leta 2007 razsodilo, da je Mladina Darka Njavra, Toneta Krkoviča in Roberta Suhadolnika v nekaterih člankih neupravičeno obtoževala vpletenosti v krajo orožja v postojnski vojašnici. Okrožno sodišče je tedaj Mladini naložilo plačilo odškodnine v višini 5000 evrov posameznemu članu po krivem obtožene trojice, višje sodišče pa je znesek posamezne kazni zvišalo na 8000 evrov.

Mladina bo morala plačati tudi stroške obtožbe, ki so jih Njavro, Krkovič in Suhadolnik imeli z vložitvijo tožbe. Njavro in Krkovič bosta prejela 2889 evrov, Suhadolnik pa 2668 evrov.

Višje sodišče je tako kot pred tem okrožno sodišče ugotovilo, da Mladini ni uspelo dokazati resničnosti obtožb Njavra, Krkoviča in Suhadolnika. Odvetniku Mladine Stojanu Zdolšku sodišča torej ni uspelo prepričati z razlago, da Mladina ne more potrditi svojih obtožb, ker mora njen vir ostati tajen. Nadalje sta se obe sodniški instanci strinjali z ugotovitvijo, da se pri Mladini sploh niso potrudili, da bi pridobili odziv omenjene trojice. V člankih so celo uporabljali trdilne povedi, ne pa pogojnikov, kot bi po sodbah obeh sodišč zahteval novinarski kodeks.

Mladina je septembra in oktobra leta 2003 objavila štiri prispevke, v katerih so navedeno trojico eksplicitno obtoževali sodelovanja pri odtujitvi orožja iz vojašnice v Postojni.

Grenka zmaga
Na odločbo sodišča se je že odzval Darko Njavro, ki pravi, da sodbo sprejema z zadoščenjem in grenkim priokusom. Njavro meni, da je Mladina toliko pisala o njihovi domnevni krivdi za izginotje orožja, da so se "pri 90 odstotkih ljudi, ki so brali te članke, utrdile predstave o naši vpletenosti, ki jih sodba ne bo mogla kar tako izbrisati".

Mladina pa sodbe še ne želi komentirati, saj jo namerava najprej temeljito proučiti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.