Slovenija
57 ogledov

Mladinska knjiga prodana za 5,36 milijona

protest mladinska knjiga Anže Petkovšek
V tretje gre rado. Mladinska knjiga je bil na dražbi prodana Učilom International, ki bo za večinski delež MKZ plačala 5,36 milijona evrov.

Založba Učila International, ki je na današnji javni dražbi kupila 51,2-odstotni delež, ki sta ga v Mladinski knjigi založbi (MKZ) imeli Abanka Vipa in Nova ljubljanska banka po stečaju Zvona Dva, je ponudila 8,5 evra za delnico, sta sporočila prodajalca. Založba bo tako za večinski delež MKZ plačala 5,36 milijona evrov. Kot sta še sporočila, je izpolnitev transakcije predvidena v maju. Na današnjo tretjo dražbo za prodajo večinskega paketa delnic MKZ so sicer pristopili trije dražitelji. Vrednost podjetja se ocenjuje na 25,6 milijona evrov.

Dražba je potekala po načelu "vse ali nič", kar pomeni, da so se vrednostni papirji prodajali izključno kot paket v celoti, ki ga ni mogoče deliti na manjše pakete delnic. Začetna izklicna cena za paket delnic je bila 13 evrov na delnico oziroma 8.204.521 evrov za celoten paket. 

Neuspešni že več kot eno leto

Abanka je kot agent za prodajo večinskega paketa delnic z namenom optimiziranja kupnine v prodajnem postopku navezala stike z več kot 100 potencialnimi vlagatelji, tako strateškimi kot tudi finančnimi. Prve prodajne aktivnosti so se začele poleti 2012. V prvi polovici leta 2013 sta bila izvedena dva skrbna pregleda, julija lani pa je potekala prva javna dražba in nato septembra še druga. Do konca januarja letos so bili nato izvedeni še trije skrbni pregledi s strani potencialnih vlagateljev. Do izvedbe današnje dražbe so tako s 16 interesenti podpisali pogodbe o zaupnosti, sta še sporočila prodajalca.

Abanka Vipa in Nova ljubljanska banka sta postali solastnici Mladinske knjige ob stečaju večinskega lastnika Zvona Dva. Konzorcij bank je založbo neuspešno prodajal več kot leto dni.

Cene sprva niso hoteli izdati

Podatka, za koliko je bila Mladinska knjiga prodana, sprva niso hoteli razkriti, češ, da je to je poslovna skrivnost, je po dražbi povedal Uroš Vejnovič iz Abanke Vipa. Direktor Učil International Srečko Mrvar pa je na vprašanje novinarjev, ali je s ceno zadovoljen, odgovoril, da "mora biti" in dodal, da "je bila kar prava".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.