Slovenija
9 ogledov

Mladinske knjige nihče noče

protest mladinska knjiga
1/9
Anže Petkovšek
Mladinska knjiga Založba (MKZ) tudi danes ni dobila novega lastnika.

Na že drugo dražbo ni pristopil noben dražitelj, tudi založba Učila International, ki se jo je omenjalo kot možnega kupca, ne, so sporočili iz prodajnega konzorcija bank upnic Nove Ljubljanske banke, Abanke Vipa in Hypo banke.

Gre za obstoj slovenske knjige

Pred sedežem Zveze ekonomistov Slovenije na Dunajski cesti, kjer naj bi potekala dražba, se je sicer že pol ure pred njenim napovedanim začetkom začel Protestival. Organizatorji Protestivala za slovensko knjigo so namreč želeli opozoriti, da je založba Učila International v primerjavi z založbo Mladinska knjiga malo podjetje in je tako morda "zgolj 'slamnati' kupec".

"Scenarij, kakršnega so uporabljali pri Merkurju, Istrabenzu, Pivovarni Laško itn., torej zdaj neposredno grozi tudi področju knjige," je v sporočilu za javnost zapisal Koordinacijski odbor kulture Slovenije.

Kot so zapisali v vabilu, pri prodaji MKZ ne gre le za 1200 zaposlenih v podjetju, temveč za obstoj in preživetje slovenske knjige, s tem pa za preživetje jezika in kulture v zaostrenih, neprijaznih razmerah svetovnega globalizma, finančnega fašizma in tehnološke revolucije.

Z 22,56 milijona evrov na 11 milijonov

Težave MKZ so se sicer začele po lanskem stečaju holdinga Zvon Dva Holdinga. Od tedaj ima konzorcij bank upnic v lasti 69-odstotni delež MKZ. Kot poudarjajo pri Mladinski knjigi, se MKZ ne prodaja zaradi slabega poslovanja, marveč zaradi stečaja njenega največjega lastnika.

V igri za odkup deleža MKZ je bilo od začetka lanskega leta nekaj interesentov, letos pa se je kot prvi resnejši ponudnik pojavil Kompas MTS. Spomladi je podal nezavezujočo ponudbo za odkup deleža MKZ v višini 13,6 milijona evrov, a se na koncu ni odločil za nakup.

Prodajni konzorcij bank je nato v juliju razpisal prvo licitacijo celotnega paketa delnic po izklicni ceni 22,56 milijona evrov, na katero se ni prijavil nihče. Izklicna cena današnje dražbe celotnega paketa delnic je bila dobrih 11 milijonov evrov.

Komentarjev 7
  • privat 22:53 26.oktober 2013.

    mladinsko knjigo je treba samo zapreti...koliko denarja je tukaj odšlo neznano kam...

  • dragec 12:06 01.oktober 2013.

    Realist, moj tast je od MK dobil obvestilo, da je zadel prvo nagrado, mercedes, samo, da je v ožjem izboru in, da mora, za sodelovanje kupiti eno knjigo - človek je mrtev že cca 20 let.

  • Mitoka 22:51 30.september 2013.

    ... je poudaril minister za kulturo Uroš Grilc, ki verjame, da je MKZ eden zelo pomembnih temeljev slovenskega založništva, ne zgolj v produkcijskem smislu, temveč tudi v smislu dostopnosti knjige - distribucije.Se strinjam z ministrom, upam da se ...prikaži več ta situacija ugodno reši in da se mladinska proda dobremu gospodarju!