Slovenija
35 ogledov

Mladoletnikom sredi leta štipendije

Dijaki Dejan Mijović
Državne štipendije za mladoletne pol manjše od običajnih. Novi obrazci na voljo decembra.

Študentska organizacija Slovenije opozarja, da bodo mladoletni dijaki zaradi novega zakona o štipendiranju, ki bo začel veljati prvega januarja, že sredi leta lahko pridobili državne štipendije. Te pa bodo pol manjše od tistih, ki jih dobivajo polnoletni dijaki.

Sprememba pri 18. letu

Ministrstvo za delo pojasnjuje, da zato, ker mladoletniki dobijo tudi otroški dodatek. Njihove štipendije bodo glede na socialni status znašale od 35 do 95 evrov, bodo pa upravičeni do dodatkov. Razen v prvem letniku srednje šole, ko se ta ne upošteva, bodo lahko kandidirali za dodatek za uspeh. Če bodo imeli povprečje ocen nad 4, bodo dobili 17 evrov na mesec. Za boljše ocene se stopnja nato zvišuje na 22, 30 in za ocene nad 4,75 na 40 evrov na mesec. Dobijo lahko tudi dodatek za bivanje. Čeprav se bodo vloge začele vlagati decembra, bodo štipendijo lahko prejemali le do izteka šolskega leta. Dobivati jo bodo začeli naslednji mesec po oddaji vloge, kar lahko storijo kadarkoli. Če bodo med štipendiranjem dopolnili 18 let, bodo morali s tem seznaniti center za socialno delo, ki jim bo izdal novo odločbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.