Slovenija
24 ogledov

Mladostniki trpinčijo druge in hujšajo

najstnik najstnica puberteta Žurnal24 main
Približno 30 odstotkov mladostnikov je v zadnjem letu doživljalo občutke depresije, kažejo prvi izsledki raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC) med slovenskimi 11-, 13- in 15-letniki.

V raziskavi, ki pod pokroviteljstvom Svetovne zdravstvene organizacije poteka vsake štiri leta, je sodelovalo 43 držav iz Evrope in Amerike, med njimi je tretjič tudi Slovenija, so sporočili z inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

S svojim zdravjem ni zadovoljna vsaj desetina mladostnikov, saj ga ocenjuje kot slabo, je povedala nacionalna koordinatorica raziskave Helena Jeriček Klanšček z IVZ. Redno tako občutijo določene težave, kot so nespečnost, nervoza, razdražljivost, glavobol, občutki potlačenosti, bolečine v križu, bolečine v želodcu in da niso zadovoljni s svojim življenjem. Ob tem pa je zaskrbljujoč podatek, da je približno 30 odstotkov mladostnikov v zadnjem letu doživljalo občutke depresije.

Premalo gibanja in stradanje

Če bi se slovenski šolarji več gibali, bi kar kmalu ugotovili, da dieta ni potrebna. Raziskava namreč kaže, da je malo več kot desetina mladostnikov na dieti ali si kilograme pokušajo zmanjšati s kakšnim drugim načinom. 48 odstotkom mladostnikov pa se zdi njihova teža ravno pravšnja.

Kar se tiče prehrane, pa je, kot je dejala Jeriček Klanščkova, zaskrbljujoče to, da priporočila glede rednega (dnevnega) uživanja sadja dosega le 40 odstotkov mladostnikov, zelenjave 25 odstotkov mladostnikov, ostali pa sadja in zelenjave pojejo samo za vzorec.

"Poleg tega mladostniki še vedno izpuščajo zajtrk, med tednom redno vsak dan zajtrkuje zgolj 44 odstotkov vseh otrok in mladostnikov, medtem ko jih nikoli ne zajtrkuje kar 31 odstotkov," razlaga strokovnjakinja in opozarja, da večina mladostnikov uživa preveč sladkarij in sladkanih pijač. Priporočila glede redne telesne dejavnosti pa dosega le 20 odstotkov mladostnikov.

 

Trpinčenje drugih jim ni tuje

Da so mladostniki nagnjeni k tveganim vedenjem, kažejo podatki, da jih je skoraj 30 odstotkov v življenju že pokadilo vsaj eno cigareto, cigaro ali pipo, največ med 15-letniki. Že vsaj dvakrat je bilo pijanih skoraj ena petina mladostnikov, 12 odstotkov pa jih alkohol uživa tedensko.

Raziskava tudi kaže, da je med mladostniki veliko nasilja. "Približno 14 odstotkov mladostnikov se je v zadnjih dvanajstih mesecih pretepalo vsaj trikrat, malo manj kot desetina mladostnikov je najmanj dvakrat v preteklih nekaj mesecih pred anketiranjem v šoli trpinčilo nekoga drugega, kar je izredno zaskrbljujoče," opozarja Jeriček Klanščkova.

Glede kajenja marihuane in spolnih odnosov pa so spraševali le 15-letnike. Ugotovili so, da jih je skoraj četrtina že kadila marihuano in da jih je 28,5 odstotka že imelo spolne odnose.

Bolj se zaupajo mamam

Mladostniki se o težavah, ki jih tarejo, bolj zaupajo mamam, saj se z njo pogovarja 87 odstotkov anketirancev (očetom se zaupa 74 odstotkov mladostnikov).

Raziskava kaže tudi, da se je komunikacija preselila na svetovni splet in na družabna omrežja. Šola je všeč dobri polovici anketirancev, 36 odstotkov pa jih nad šolo ni navdušenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.