Slovenija
2910 ogledov

Mnogi hiteli zapreti s. p., čeprav bi lahko dobili pomoč

Samozaposleni Žurnal24 main
Ni še jasno, ali bodo tisti, ki so s. p. zaprli, upravičeni do pomoči.

Včeraj je vlada predstavila ukrepe za premagovanje posledic epidemi novega koronavirusa covid-19 na gospodarstvo in posameznike. Med drugim je napovedala, da bodo samostojni podjetniki v času krize upravičeni do temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne plače. Poleg tega jim bo država poravnala prispevke tako v pokojninsko kot zdravstveno blagajno. 

A ker je bilo v prvem interventnem zakonu za samozaposlene predviden le odlog prispevkov, so mnogi, ki se jim je zaradi koronavirusa popolnoma ali v pretežni meri ustavilo poslovanje, svoj s. p. zaprli. 

Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je marca glede na predhodne mesece in marec lani povečalo, posebej v drugi polovici meseca. 

Množično zapirali espe

Na Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) so za STA včeraj povedali, da je od 1. do 20. marca dejavnost prenehalo opravljati 779 samostojnih podjetnikov, kar je skoraj 48 odstotkov več kot od 1. do 20. februarja (527) in skoraj 29 odstotkov več kot od 1. do 20. januarja (606) ter skoraj 44 odstotkov več kot od 1. do 20 marca lani (542). 

Nemčija koronavirus | Avtor: Epa Epa
Od tega jih je bilo v zadnjem tednu, med 16. in 20. marcem, 276, potem ko jih je bilo v enakem obdobju februarja 98. Do konca marca letos je predlaganih še 613 izbrisov, največ na zadnji dan meseca, 235.

Bodo do pomoči vendarle upravičeni?

Ministrstvo za gospodarstvo na vprašanje novinarjev Financ, ali bo podjetnik, ki je pred kratkim zaprl s. p., upravičen do državne pomoči, še ni odgovorilo. Je pa odgovor za Finance.si podal Ivan Simič, ki sodeluje v strokovni skupini za pripravo kriznih ukrepov. 

Slednji je za časnik povedal: "Predvidevam in bilo bi normalno, da bo v zakon vgrajena varovalka, po kateri bodo imeli pravico do povračila prispevkov, refundacije le tisti samozaposleni, ki že nekaj časa poslujejo."

Vlada je ukrepe predstavila včeraj, predlog zakonodaje namerava v državni zbor poslati do konca tedna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Dušan Jakič 00:02 26.marec 2020.

    Zapirali so, ker vlada ni jasno sporočila, da bo pomagala - in ljudje ne zaupajo državi - sploh ne samozaposleni, ki so že desetletja v očeh države drugorazredni državljani. Kakorkoli, če so ostali brez prometa ali ključnih strank tako ali ...prikaži več tako - korona gor ali dol - izpolnjujejo pogoj objektivno upravičenega razloga za zaprtje in jim na zavodu, glede na višino plačanih prispevkov in let opravljanja dejavnosi, pripada nadomestilo za brezposelnost iz naslova zavarovanja, ki ga plačujejo.