Slovenija
28 ogledov

Množičen beg k najcenejšima

Elektrika bo dražja. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Gospodinjski odjemalci elektrike v Sloveniji očitno pospešeno menjajo ponudnika električne energije. S 1. aprilom cene viša še primorski ponudnik E3 z izgovorom na neugodne razmere na cenovnem trgu, čeprav Petrol in GEN-I pravita: cene elektrike na svetovnih trgih so že dlje časa stabilne.

"Pogled na februarski račun nam je dvignil pritisk. Resda je bilo vmes izredno mrzlo obdobje z višjo porabo, a za elektriko pri Elektro Gorenjska smo zaradi njihove februarske podražitve plačali okoli 20 evrov več," nam je zaupal bralec z Gorenjske, ki je medtem že zamenjal ponudnika.

Okoli 100.000 gospodinjskih odjemalcev družbe E3 oz. nekdanjenga Elektro Primorska bo najkasneje na začetku maja doživljalo podobne občutke, saj E3 s 1. aprilom "zaradi višjih nakupnih cen električne energije za leto 2012" prodajno ceno električne energije v povprečju dviga za 9,37 odstotka. Z upoštevanjem vseh postavk (omrežninam trošarine, DDV ...) bo povprečno znesek na položnici višji za 4,42 odstotka.

Zgolj k najcenejšima 10.000 novih

"V prvih treh mesecih je k nam prišlo 4.675 gospodinjskih odjemalcev, odprtih oziroma za dobavo v aprilu pa imamo še 3.336 odjemalcev," pravijo v družbi GEN-I, ki je skupaj s Petrolom glede na kalkulator na spletni strani Javne agencije RS za energijo najugodnejši ponudnik. "Družba Petrol je v letošnjem letu pridobila okoli 5.000 novih odjemalcev električne energije," pa s podatkom postrežejo pri osrednji slovenski energetski družbi.

Na drugi strani pa pri Elektru Gorenjska, ki je v primerjavi s preteklimi meseci skupaj z E3 po najnovejših izračunih zdrsnil krepko po lestvici navzol po cenovni konkurenčnosti, trdijo, da so v prvih treh mesecih izgubili okoli 400 odjemalcev, prav toliko odjemalcev pa se je odločilo za najugodnejši paket Porabim kar rabim.

Ali so med slednjimi nove stranke, ali pa gre le za prehod iz enega paketa v drugega, v podjetju niso navedli, praviloma pa tudi tisti, ki so za menjavo odločili po šoku na začetku marca, ostajajo njihove stranke najmanj do 31. 3. in zato v posredovano statistiko niso bili zajeti.

Obveza za Žurnal24: Cene nespremenjene tudi po 1. 7.

Razmer na trgu sicer niti v GEN-I niti v Petrolu še zdaleč ne vidijo za takšne, da bi terjale višanje cen. Na evropskem trgu je cena električne energije relativno stabilna že nekaj mesecev in se giblje okoli 52 evrov za megavatno uro pasovne energje, pravijo v Petrolu in obljubljajo konkurenčne cene tudi po 30. juniju 2012, ko se sicer izteče njihova zaveza o nespreminjanju cen. Tudi pri GEN-I pravijo, da niti zelo slabe hidrološke razmere za zdaj niso vplivale na cene na trgu. Na vprašanje, kaj bo po s cenami po 30. juniju, pa so odgovorili: "Tudi 1. julija jih ne bomo spremenili. Naša zaveza našim odjemalcem je, da smo najugodnejši dobavitelj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.